Findus anläggning i Bjuv. Foto: Björn Lindgren/TT
Foto: Björn Lindgren/TT
Bjuv

Fabriken i Bjuv kan säljas

Minister: ”Hade hoppats att man var beredda att ompröva nedläggningsbeslutet”
1:08 min

Beslutet att stänga ner Findus verksamhet i Bjuv ligger fast. Det står klart efter näringsminister Mikael Dambergs (S) möte med Findus och ägarna Nomad Food i dag. Men det behöver inte betyda att livsmedelsindustrins framtid är över i Bjuv. Enligt Mikael Damberg öppnar ägarna för en försäljning av anläggningen.

Findus vd Henrik Hjalmarsson och Nomad Foods koncernchef Stefan Descheemaeker träffade i dag närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Avsikten var att förklara bakgrunden till nedläggningen av den nyligen förvärvade anläggningen i Bjuv. Men man kom även med ett löfte till ministern om att satsa på en utveckling av det som kallas Food Valley.

– Vi berättade för ministern om ett beslut som vi fattade i går. Vi kommer att finansiera och tillsätta en resurs vars uppgift blir att driva det vi kallar Food Valley of Bjuv. Det är en innovationsplattform baserad på den infrastruktur och kompetens som finns i Bjuv och som ska driva fram innovationer som kan skapa nya företag och nya arbetstillfällen, säger Henrik Hjalmarsson, vd för svenska Findus.

Det handlar om en heltidstjänst som finansieras under de kommande två åren.

Mikael Damberg säger att han fortfarande har svårt att förstå hur man kan förvärva en verksamhet i november och säljer den ett halvt år senare.

– Jag hade naturligtvis hoppats att man var beredda att ompröva nedläggningsbeslutet men det är man tydliga med att man inte är.

Hans-Olof Nilsson, Livsmedelsarbetarförbundets ordförande, och Åsa Odell, vice förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ville inför mötet att Mikael Damberg skulle pressa Nomad Food att sälja verksamheten vidare till en annan aktör. Det gjorde näringsministern.

– Jag var väldigt tydligen i den frågan och frågade uttryckligen om de var beredda att låta fabriken gå över i något annat företag som kan driva delar av verksamheten vidare. Det fanns enligt bolaget en öppning för att titta på sådana förslag, säger Mikael Damberg.

Henrik Hjalmarsson, vd Findus, bekräftar för P4 Malmöhus att en sådan lösning kan bli aktuell.

– Vi har inget intresse av att behålla anläggningen i egen ägo på lång sikt, utan vi är intresserade att avyttra den på något sätt. Men det är lite för tidigt för oss att angripa den frågan.

Mer om Nedläggningen av Findus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".