Skåne

Ven nytt fokus för gränspolisen

3:29 min

I början av maj börjar det danska rederiet Sparshipping att trafikera sträckan mellan Köpenhamn och Ven. En ny potentiell väg för asylsökande att ta sig till Sverige, befarar polisen, som öppnar för att sätta in både stickkontroller och tillfällig gränskontroll.

Polisen befarar att migranter kan komma att ta sig till Sverige via den sommaröppna turistrutten mellan Köpenhamn och Ven i sommar.

Rederiet, Sparshipping, som bedriver trafik på sträckan, kommer beordras att genomföra id-kontroller av sina passagerare, uppger Patrik Engström som är chef över gränspolisen i Sverige.

Men i dagsläget anser gränspolisen att den åtgärden är tillräcklig. Att sätta upp ytterligare en gränskontroll har diskuterats, men myndighetens ståndpunkt är att en sådan inte behövs i dagsläget.

– Vi kan komma att göra stickprov där, säger Patrik Engström.

Kravet på id-handlingar för alla resenärer som vill ta sig till Sverige över exempelvis Öresundsbron har gällt sedan början av januari i år. Det kommer även att omfatta Sparshippings turer till Ven, även om de i första hand är avsedda för turister.

Att överfarten som tar 1,5 timme kan komma att användas av smugglare och asylsökande uppmärksammades inom gränspolisen i början av april.

Häromdagen gjorde NOA, polisens nationella operativa avdelning, en riskanalys av förhållandet och kom då fram till att det i dagsläget inte behövs någon särskilt behov av en särskild gränskontroll på ön.

– Vi gör ju en avvägning, dels mellan de resurser som skulle krävas för att upprätthålla en sådan gränskontroll, dels det migrationstryck som vi ser och för tillfället är det ganska lågt migrationstryck från Danmark till Sverige, säger Patrik Engström.

– Vi har också förstått att det är en förhållandevis begränsad trafik och vi kommer hålla kontakt med trafikföretaget och inhämta uppgifter från dem hur trafiken ser ut och om de uppfattar att rutten används för människosmuggling.

Skulle polisen helt ignorera möjligheten att resa till Sverige via Ven befarar Patrik Engström att det skulle kunna leda till att asylsökande skulle välja den vägen i större utsträckning.

– Det finns alltid risk för omfördelningseffekter, att man inför gränskontroller någonstans så förflyttar sig trafik någon annanstans, den bedömning som vi gjort just nu är att trafiken Köpenhamn-Ven inte är så omfattande att man inte kommer upptäcka snabbt om den skulle börja användas för annan trafik och då får vi fatta ett nytt beslut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista