Ensamkommande flytkingbarn på asylboende
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Incidentrapport hvb-hem Höganäs
2 av 2
En incidentrapport från ett bråk på ett hvb-hem i Höganäs. Foto: Höganäs kommun
Höganäs

Tvekar om skärpta regler för ensamkommande

"Skapar inte förmåner bara för att dra in dem"
2:55 min

Samhället bör ta ansvar och uppfostra ensamkommande ungdomar på ett tuffare sätt. Det tycker Höganäs högsta politiker, Peter Kovacs (M). Hans högst ansvariga tjänsteman, socialchefen Andrea Danielsson, är däremot tveksam till idén om ett uppfostransprojekt.

– I de situationerna kan man inte säga: "det är ju brist på uppfostran". Det är inte det som har orsakat det här utan en massa olika faktorer som lett fram till de här situationerna som vi absolut inte vill se. Hade det varit så enkelt som att det var avsaknad av regler som gjorde det här, så skulle det vara jäkligt lätt att lösa problemet.

Hon säger att det finns "tusen och en små situationer" som är omöjliga att reglera med hjälp av konsekvenser.

– Är det här en pojke som jag kan prata tillrätta och gå in på rummet med och diskutera. Lugnar han ner sig och ber om ursäkt, ja men då är ju saken utagerad. Är det här en pojke som agiterar upp situationen och får med sig alla andra och det blir ett jättebråk? Vad är det jag står inför? Det går inte att ordna det bara med skriva regler. Det handlar om någon slags kompetens hos personalen.

Andrea Danielsson ställer sig högst tveksam till de förslag som de båda ledande politikerna vill lansera.

Man skapar ju inte förmåner bara för att kunna dra in dem. Det verkar väldigt märkligt. Det har jag liksom aldrig hört att man skulle göra.

Utegångsförbud? Det är omöjligt att använda.

Peter Schölander (M), socialnämndens ordförande, har arbetat fram en skrivelse om regler, som han enligt egen uppgift förankrat i sitt nämndspresidie, där även Socialdemokraterna och Liberalerna ingår. Den ska läggas fram för tjänstemän för kommentarer och åsikter. Tjänstemännen ska få chansen att med kort varsel revidera eller ta fram en egen handlingsplan, utifrån skrivelsen. Har de inte tagit fram något bra, kommer det tas upp i nämnden, skriver Peter Schölander i ett mejl till P4 Malmöhus den 30 mars.

– Än så länge har jag inte sett ett sådant politiskt dokument. Men det fanns nog sådana tankar om att man till och med skulle ta det politiskt, i någon politisk församling. Jag tror det handlar mycket om signaler också, säger socialchef Andrea Danielsson.

P4 Malmöhus frågar om signalpolitiken inte riskerar att handla i gränslandet till populism.

– Populist är man, tror jag, om man går med på invånarnas syn: "vi ska inte ha dem här, de här skäggbarnen, som det uttryckts, de är sådana och sådana, de gör det och det". Där har politiken varit väldigt stark och stått emot.

Hur långt får politiken lov att gå i den här frågan, anser du? När har man trätt över gränsen?

– Man har trätt över gränsen om man ger direktiv om exakta regler på varje ställe.

Andrea Danielsson anser att den oro som en del kommuninvånare känner är obefogad.

– Jag tänker på att många säger: "hur ska vi våga gå ut?" Men man ska komma ihåg att det aldrig har inträffat någonting mot någon utanför den egna gruppen. Det är inte så att de här personerna, även om de mår dåligt, är aggressiva mot sin omgivning. Det har aldrig hänt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".