Rådhuset i Kristianstad. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Rådhuset i Kristianstad. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Högsta instans underkänner Rastads beslut

Henrik Fritzon (S): "Inte förvånande"
1:12 min

Även Högsta förvaltningsdomstolen slår nu fast att det var fel att förre regiondirektören Jonas Rastad på egen hand tog beslut om att organisera Skånes sjukhus och vårdcentraler i tre förvaltningar.

Våren 2013 beslutade dåvarande regiondirektör Jonas Rastad att Skånes sjukhus och vårdcentraler skulle slås ihop till tre förvaltningar, Skånevård Sund, Skånevård Kryh och Skånes universitetssjukvård. Ett tjugotal skåningar, däribland socialdemokraten Ingrid Lennerwald, valde att överklaga beslutet.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten slog fast att beslutet var så omfattande och påverkade hela organisationen, och därför var det tvunget att fattas av regionfullmäktige. Högsta förvaltningsdomstolen kommer i sin dom fram till samma sak.

Efter kammarrättsdomen klubbades den nya sjukvårdsorganisationen politiskt vid ett extrainsatt regionfullmäktigemöte, men regionen valde ändå att överklaga till högsta instans, eftersom man ansåg att ärendet var principiellt viktigt.

Sedan omorganisationen genomfördes, har Region Skåne bytt politisk majoritet.

– Det känns i och för sig som om den historien ligger långt bakom oss nu, men vi från Socialdemokraternas sida hävdade ju att beslutet borde ha tagits i regionfullmäktige från början. Det var ett så stort omorganiseringsbeslut, så att det rimligen borde fattas politiskt, så det är inte så förvånande att Högsta förvaltningsrätten kommer fram till samma sak som de lägre instanserna, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens nuvarande ordförande. 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".