Elever S:t Petri gymnasium Malmö
Saffran Rosengarten, Ludvig Lindsjö, Julia Ekander och Aos Jaralla på S:t Petri gymnasium. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Malmö

Tillit viktigast i tonårsuppfostran

"Får man utegångsförbud kommer man bara trotsa dem"
3:29 min

Tillit och kommunikation fungerar bäst i uppfostran av tonåringar, men det är också individuellt, säger många av ungdomarna själva.

Det råder delade meningar i hur man bäst uppfostrar sina tonåringar. Men de flesta är överens om att tillit och tålamod är nyckeln när man ska komma överens med sin tonåring.

På gymnasieskolan S:t Petri i Malmö berättar eleverna om att bestraffning inte fungerar för dem. Frihet, en del regler och tillit är det som har fungerat i deras uppfostran. Men att det är individuellt menar de, för en del tonåringar behövs det hårdare regler.

– Jag tror min mamma har litat på mig väldigt mycket och det har gjort att jag kan berätta saker för henne om jag hamnar i knipa. Men jag vet andra av mina kompisar där jag tror att den hårdare sidan fungerar bättre, säger Saffran Rosengarten.

Att få en bestraffning är inte lösningen enligt de själva. Det som har bäst effekt är det seriösa samtalet när föräldrarna visar besvikelse. Det har större verkan än en ren bestraffning, menar dem.

– Mina föräldrar skäller inte riktigt på mig, de sätter mig bara ner och har ett allvarligt, seriöst snack med mig. Och det är så mycket värre. Då vet jag att jag de är besvikna på mig och jag kan inte leva med det. Då måste jag få tillbaka deras tillit genom att sköta mig bättre, säger Aos Jaralla.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".