En äldre dam sitter på en bänk intill sin rullator i en korridor på ett äldreboende. Kvinnan på bilen är inte densamma som utsattes för våld. Foto: Jessica Gow/SCANPIX
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/SCANPIX Foto: Jessica Gow/SCANPIX
Lund

Lundabor: Låt bli skolan och äldrevården

Student: "Det är synd att många flyttar, men det finns inga bostäder"
2:51 min

Om Lund ska göra nedskärningar borde man låta skolan och äldreomsorgen vara. Det är många Lundabor överens om när vi ställer frågan vad vilka besparingar som kan göras när svåra ekonomiska tider väntar.

Men åsikterna går isär om var man i stället borde göra besparingarna.

– De har pratat om att de kanske ska göra en spårväg, det tycker jag är helt sanslöst. Vad ska de med en spårväg till i lilla Lund? Här är massor med bussar. De har pratat om att pensionärer ska få åka buss gratis när de var 75 år, det är slopat. Vi har ju ändå betalat skatt fram tills vi är pensionär och jag har jobbat ännu längre än så. Varför ska vi inte få en liten kaka av vår välfärd, säger Anita.

Att Lund är en kommun där färre försörjer fler, håller inte alla med om.

– Jag upplever det inte så. Det är ju en universitetsstad och det har det alltid varit, det får man räkna med. Många som jag jobbar med kommer utifrån och bor kvar i kommunen. Men det beror kanske på vilket yrke det handlar om, säger Jane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".