Tjernobyl/Lund

Lundaprofessor oroad över de boende i Tjernobyl

"Det tar lång tid att tvätta bort stämpeln"
2:26 min

30 år efter Tjernobylolyckan lider boende i området fortfarande. Inte av strålning - utan av social utsatthet och isolering. Det menar Lundaprofessorn Sören Mattsson.

28 personer dog direkt och runt 6 000 barn fick sköldkörtelcancer efter olyckan då reaktor fyra i utkanten av staden Pripjat förstördes i en explosion och radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

Men än idag drabbas människor av konsekvenserna av kärnkraftsolyckan.

– Människorna som bor kvar i området har mist kontakten med andra människor. Barnen har flyttat och har inte velat komma och hälsa på sina föräldrar. Ingen har velat sälja de produkter som odlats i området. Det har medfört social isolering och stora ekonomiska problem, säger Sören Mattsson som de senaste 25 åren har besökt ryska byar i området kring Tjernobyl.

Han och forskarteamet vid avdelningen för medicinsk strålning vid Skånes universitetssjukhus i Malmö arbetar med att mäta strålningsnivåerna i Tjernobylområdet. Nivåerna är numera låga, i stället är det de sociala konsekvenserna som är närvarande.

Sören Mattsson är dock positiv till att restriktionerna, som gör att vissa matvaror som odlas i området inte får säljas, kan vara på väg att försvinna.

–  Det tar lång tid att tvätta bort stämpeln men man måste ju börja någonstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".