Det så kallade råtthuset i Helsingborg. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio.
1 av 3
Huset det handlar om. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio.
Trappa ner till ett litet utrymme utomhus med två tvättmaskiner.
2 av 3
I ett litet utrymme på gården finns en fungerande tvättmaskin. Foto: Privat.
En av toaletterna.
3 av 3
En av toaletterna på Hövitsmansgatan 4. Foto: Privat.
Helsingborg

Brist på alternativ tvingar dem bo i misär

"Om de stänger har vi ingenstans att bo"
4:39 min

Utdömt och klassat som livsfarligt av räddningstjänsten. Men trots det fortsätter hyresvärden att hyra ut rum i det så kallade råtthuset på Hövitsmansgatan 4 i Helsingborg.

Den svåra bostadsmarknaden tvingar oss att bo här, säger två av hyresgästerna som vi pratat med hjälp av en tolk.

– Vi har sökt bostad och vi har registrerat oss hos olika bostadsförmedlingar. Men villkoren är väldigt hårda. Det är väldigt svårt att få en bostad i den situation vi lever i, säger en av dem.

Vi träffar de båda männen på ett kaffe tillsammans med en tolk. Först vill de inte ställa upp på en intervju, men när vi lovar dem anonymitet går de med på att träffas. Vi kan kalla dem Aziz och Abbas. Liksom de andra hyresgästerna på Hövitsmansgatan kan ingen av dem svenska tillräckligt bra för att kunna prata med oss utan att någon översätter.

Den gemensamma nämnaren för hyresgästerna på Hövitsmansgatan eller hotellet som de själva kallar det är att de är nyanlända, alltså de har nyligen fått uppehållstillstånd och har inte någon egen försörjning. Och de är alla tacksamma över att ha tak över huvudet. Men framför allt är de medvetna om att det är svårt att få någon annan bostad.

– Det här är inte det jag förväntat mig. Men huvudsaken är att ha någonstans att bo, att ha en säng att sova i, säger Aziz.

Råttor i huset

För 8 månader sedan hamnade Aziz i Helsingborg och tillbringade då den första veckan ute, han var hemlös. Därefter kom han i kontakt med en arabisktalande man på Knutpunkten som sa att han kunde fixa ett rum åt honom. Därmed blev han en av hyresgästerna i det ökända huset som i media kallats för råtthuset efter att det för snart ett år sedan uppmärksammats av både allmänheten och myndigheter för att det i och runt huset härjade råttor på grunda av att huset vansköttes.

Nu är det visserligen inga råttor kvar, men uppmärksamheten ledde till att flera utredningar drogs igång som rör andra frågor om huset. Några av dem är ännu inte klara. Däremot är problemet med råttorna nu löst. Men inget av detta kände Aziz till då han flyttade in. Han var bara glad över att äntligen ha fått någonstans att bo.

– Jag var riktigt överraskad över att det var så svårt att få bostad i Sverige. Jämfört med Syrien tar allt mycket längre tid här, säger Aziz.

5 000 i hyra

Livet i Sverige blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Och den känslan delar även Abbas som flyttade in i huset för en månad sedan.

Aziz och Abbas berättar att de betalar 5 000 kronor för ett rum utan toalett och dusch, förutom rummet är nämligen alla utrymmen gemensamma. Och de höjer inte på ögonbrynen när de får veta att de betalar mer för ett nedgånget rum som andra betalar för nyproducerade studentbostäder i Helsingborg med både toalett, dusch och kokvrå.

Vi har även pratat med tidigare hyresgäster, och samtliga berättar om en vänlig hyresvärd som ville hjälpa. Alla uttrycker sin tacksamhet över att hyresvärden gav dem tak över huvudet i en tid då inget annat fanns att få. Då har de också haft överseende med att det springer råttor i och runt huset, och att köket inte är ledigt när man behöver laga mat för att någon annan står vid spisen, eller att de får tvätta sina kläder hos vänner för att det i huset bara finns en fungerande tvättmaskin som nästan alltid är upptagen eftersom den används av närmare 50 personer.

Ändå tacksamma

En av de tidigare hyresgästerna säger att tacksamheten över att ha någonstans att bo var så mycket större än irritationen över smutsen och allt det som inte funkade. Aziz och Abbas delar den meningen. Så här säger de om hyresvärden: 

– Han har säkert lite problem... Vi har förstått det som att myndigheter vill stänga ner hotellet. Men vad ska folket göra då? Ska de sova på gatan?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".