Michel Massadakis, vd och Jakob Svärd, marknadsansvarig på Självbildarna. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
1 av 2
Michel Massadakis, vd och Jakob Svärd, marknadsansvarig på Självbildarna. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Jakob Svärd, marknads ansvarig och Michel Massadakis, vd, Självbildarna.
2 av 2
Jakob Svärd, marknads ansvarig och Michel Massadakis, vd, Självbildarna. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Malmö

Rätt uttal öppnar vägen till jobb

6:31 min

Självbildarna är ett ganska nytt företag som vill hjälpa arbetsplatser på traven med att utveckla personal från andra länder som pratar annat språk än svenska.

Idén till Självbildarna väcktes när Jakob Svärd skulle anställa en ekonomiansvarig och den bäst lämpade kandidaten för jobbet var en kvinna från Turkiet.

– Hon var fantastiskt duktig på ekonomi men oerhört dålig på svenska, säger Jakob Svärd, marknadsansvarig på Självbildarna.

Kurser i svenska för invandrare, SFI, är en förutsättning för att de människor som kommer nya till Sverige ska klara sig praktiskt men för att lyckas på arbetsmarknaden behövs kanske något mer.

Jakob Svärd bad om extra resurser för att få igenom rekryteringen och började leta efter en lärare som kunde hjälpa kvinnan med uttal och att få igång kommunikationen. Men när han började leta efter lärare upptäckte han att det var svårt att hitta någon som jobbar med uttal.

– Efter mycket jobb hamnade vi någonstans mellan Malmö scenskola och teatern, berättar han.

Efter tips kontaktade Jakob Svärd två logopeder på Malmö opera som jobbat med huvudrollsinnehavaren i Miss Saigon som lärt sig sjunga hela operan på svenska på bara sex veckor. De fick jobba med den kvinna han hade anställt och resultaten lät inte vänta på sig.

– Skillnaden på vår ekonoms uttal blev stor men det som var ännu större var att hennes självbild växte. Hon blev en helt ny människa, säger Jakob Svärd.

Det satte starten för Självbildarna.

Är det bara språket som sätter hinder för att de här människorna inte får jobb?
– Jag förstår de arbetsgivarna som avstår från att anställa en person som inte pratar tydligt och bra svenska, säger Michel Massadakis, vd, Språkbildarna.

Kurserna som företaget ger är intensivkurser och kostar 7 000 kronor.

– Hela tesen med företaget är att invandringen är en helt ny ekonomi. Jag ser ingen skillnad på det. Vi var med under it-boomen och nu har vi en fantastisk resurs i de människor som kommer hit, säger Jakob Svärd.

Men finns det inte en risk att det bara är de som är välutbildade som har råd att köpa era kurser och alla har inte de förutsättningarna?
– Det kanske är samhället som ska ta det ansvaret. Vi kan göra lite men vi kan inte göra allt, säger Michel Massadakis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista