Entré Helsingborgs lasarett. Foto: Jan Emanuelsson/TT
Ombyggnaden av Helsingborgs lasarett beräknas vara helt klar om åtta år. Foto: Jan Emanuelsosn/TT
Helsingborg

Chefsavhopp förvärrar krisen på lasarettet

Divisionschefen: "Aldrig varit med om något liknande"
1:18 min

Personalkrisen på operationsavdelningen på Helsingborgs lasarett tar ytterligare en skruv när narkossköterskorna nu får sin tredje vikarierande verksamhetschef på ett par månader.

Det började med att en tredjedel av narkossköterskorna sade upp sig. Den akuta personalbristen på operationsenheten på lasarettet slog till samtidigt som divisionschef Brita Winsa var i färd med att rekrytera en ny verksamhetschef till avdelningen.

– Då var vi precis i skarven mellan att den tillfälliga verksamhetschefen skulle kliva av och den nya kliva på, säger hon.

Personalbristen ledde till vad sköterskorna beskrivit som akuta problem med orimliga arbetstider och schemaläggning. Häromdagen slog de larm till ansvariga chefer och politiker i ett öppet brev - eftersom de menar att de inte fått gehör för problemen.

Nya chefen slutade efter tolv dagar

Samtidigt valde den nya verksamhetschefen att säga upp sig - efter bara tolv dagar på posten.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Så det har ju bidragit till att det blivit extra turbulent, de här chefsbytena, medger Brita Winsa.

Jag har aldrig varit med om något liknande.

Hon är själv på väg att lämna ansvaret i Region Skåne för en tjänst längre norrut. Men nu har hon fått kliva in som den tredje tillfälliga verksamhetschefen på några månader.

Narkossköterskan Martin Jönsson håller med om att chefsbytena förvärrar situationen och försvårar dialogen.

– Risken är ju nu att hela proceduren som är påbörjad stannar upp. Nu har vi en ny tillförordnad verksamhetschef, men hon ska ju också sluta inom ett par månader.

Chefsrockaden vållar oro

Redan nu får personalbristen konsekvenser för patienterna. En fjärdedel av alla operationer har fått ställas in. Martin Jönsson tror att alla chefsrockader gör att man kanske inte kommer fram till någon hållbar lösning.

– Detta kommer ju resultera i en höst där vi fortsätter stänga operationssalar därför att det inte finns tillräckligt med anestesisjuksköterskor, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".