Lagbok: Sveriges Rikes Lag
Lagbok: Sveriges Rikes Lag. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Stockholm/Skåne

Sänkt straff för bunkerläkaren

Svea Hovrätt sänkte idag straffet från 10 till 8 års fängelse för den så kallade bunkerläkaren som fört bort en kvinna och hållit henne inspärrad i Skåne.

Precis som tingsrätten dömer hovrätten mannen för människorov och frikänner honom från en påstådd våldtäkt. Kvinnan får ett högt skadestånd.

När det gäller straffet konstaterar hovrätten bland annat att människorovet varit välplanerat och att det inneburit ett mycket allvarligt angrepp på kvinnans hälsa och trygghet till person. 

Tingsrätten bestämde straffet till fängelse tio år. Men Hovrätten konstaterar att det föreligger också omständigheter som ska beaktas i mildrande riktning, såsom mannens psykiska störning, och dömer mannen till fängelse i åtta år.

Det var i september i fjol som mannen drogade och förde med sig en kvinna från Stockholm till en fastighet i nordöstra Skåne, där han höll henne inlåst i en ljud- och ljusisolerad bunker i en veckas tid.

Mer om Bunkerläkaren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".