Christian Haksjö, insatsledare från polisen.
Christian Haksjö, insatsledare från polisen. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Lund

Massiv polisinsats inför siste aprilfirandet i Lund

"Vi kommer hälla ut alkoholen om man är minderårig eller för full"
3:55 min

105 bajamajor, hundratals fältarbetare och festande långt in på småtimmarna. På lördag är det valborg och precis som alltid har Lunds kommun förberett in i minsta detalj för att allt ska gå så smidigt som möjligt.

Valborg, eller sista april som man säger i Lund, är en av de högtider där flest brott rapporteras och i år är polisen extra förberedd eftersom firandet sker på en lördag och det förväntas mer folk än vanligt.

– Vi har mångdubblat vår styrka, vi har till och med tagit in förstärkning från utanför länsgränsen så vi är väl förbereda, säger Christian Hakesjö insatsledare från polisen i Lund.

Just nu är det lugnt och stilla i stadsparken i Lund, förutom ett tjugotal ankor som ligger och vilar i gräset vid musikpaviljongen där Lunds kommun bjudit in till presskonferens är det nästan helt tomt, inte en enda tonåring syns till. Men annat blir det på valborg på lördag.

Då tror kommunen att runt 30 000 personer kommer komma hit, och just att valborg infaller på en lördag i år gör att polis och andra fältarbetare är extra oroliga eftersom det blir lättare för gymnasie- och högstadieelever att delta i firandet.

– Vi kommer göra kontroller på folk för att se om de har åldern inne. Har man inte det kommer vi hälla ut medhavd alkohol, hur sorgligt det än kan låta, säger Christian Hakesjö.

En person som arbetat förebyggande inför helgens firande är Stéfanie Feldmann, alkohol och drog strateg från Lunds kommun. Hon berättar att de arbetat extra mycket med information till skolor och föräldrar.

Helst vill kommunen att man ska hålla sig borta från parken om man är under tjugoår och man hoppas på många nyktra föräldrar och andra vuxna som kan hjälpa till under firandet.

– Vi vet genom forskning att det vanligaste sättet för minderåriga att få tag på alkohol är genom sina föräldrar. Man tror man gör sitt barn en tjänst genom att bjuda dem på alkohol eftersom man då anser att man har kontroll över hur mycket barnet dricker, säger Stéfanie Feldmann.

Vad många föräldrar inte tänker på är att barnen sen när de kommer ut många gånger dricker dubbelt så mycket, både det man fått av sina föräldrar och sedan det som man får av kompisar eller via langare.

Hampus Ahlquist, gymnasielev från Lund, ser fram emot helgens firande. Han är 17 år och ska för första gången fira valborg i stadsparken och han är inte glad över att polisen vill att man ska stanna hemma om man inte fyllt 20 år.

– Jag tycker det är fel, alla ungdomar ska få nyttja parken. Jag kan förstå att de inte vill ha ungdomar som springer runt och röjer men jag ska i alla fall dit och dricka och hänga med kompisar.


 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".