SKolbyggnad och kofot
Allt fler skolor drabbas av inbrott. Foto: Janerik Henriksson/TT, Henrik Montgomery/TT.
Skåne/Sverige

Polisen: kriminella ligor bakom skolinbrott

Över 4000 skolor drabbade varje år
1:46 min

De senaste fem åren har antalet inbrott i skolor ökat. Ofta är det datorer som stjäls.

– Det vi kan se har försvunnit är 13 Ipads och sex datorer. De har varit inne i ett personalrum och plockat med sig det som låg framme, säger Maria Blomkvist Johnsson, biträdande rektor på Nättrabyskolan i Blekinge. 

Men inte bara Nättrabyskolan fick påhälsning under natten mot fredagen, utan även Eringsboda skola och Sunnadalskolan, båda i Blekinge. Dessutom drabbades Junedalsskolan i Jönköping. Även där stals datorer.

– Vi har så att säga en pågående epidemi här i region Syd och även i våra intilliggande regioner där det är återkommande skolinbrott mer eller mindre varje natt, säger Robert Loeffel, pressansvarig polisen region Syd.

– Man går in på skolorna och stjäl datorer och Ipads och även letar kontanter. Inbrott det alltid varit på ett eller annat sätt, men inte i den här formen, där man går från skola till skola och tömmer dem på Ipads och datorer.

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå visar att det 2012 anmäldes drygt 3900 inbrott på skollokaler. 2015 var det över 4300. Och, om det fortsätter i den här takten, blir det nästan 4500 i år – en klar ökning på en femårsperiod.

Datorer stjäls och tjuvarna går in på kvällarna när många larm är avstängda för att det pågår aktiviteter i något hörn av skolbyggnaderna. Och polisen tror att brotten är samordnade. 

– Självklart! När det sker över en stor yta på samma sätt så är det organiserat på något sätt, säger Robert Loeffel, pressansvarig polisen region Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".