Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Klent resultat för MKB:s bostadsjakt

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 05.02
MKB: "Problem om det fortsätter"
3:17 min
Villaområde med lekplats framför och lägenhetshus. Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Sex bostäder varav ingen ännu uthyrd. Det blev resultatet av den bostadsjakt som MKB satte i hamn i vintras där man uppmanade Malmöbor att hyra ut tomma hus, gästhus och lägenheter. Men Margareta Söderström är kommunikationschef på MKB, vill inte kalla projektet för misslyckat.

– Vi har inte haft något specifikt mål, detta var något vi ville undersöka. Det kan också vara ett tecken på att sådant som går att hyra ut redan finns på marknaden, säger hon.

Det var ett hundratal förslag på bostäder som MKB fick efter att man gått ut med sin efterlysning, men det var långt ifrån alla som det kommunala bostadsbolaget kunde gå vidare med.

Inget uthyrt

En del krävde för mycket betalt för sina bostäder, andra uppfyllde inte de krav på brandsäkerhet som ställdes. Till slut valde MKB att gå vidare och skriva kontrakt på sex bostäder. Men trots att det nu har gått närmare ett halvår efter att projektet iscensattes har man ännu inte lyckats hyra ut objekten.

En förklaring kan vara att de som väljer att hyra dessa bostäder inte har någon besittningsrätt, alltså saknar den säkerhet som man annars hade haft om man hyrt en bostad i första hand. Och under tiden dessa står tomma, betalar MKB hyra till ägarna. Ett exempel är en villa i östra Malmö som kostar bostadsbolaget 14 000 kronor i månaden.

– De har en garanti från oss att de får en hyra, fast det inte är uthyrt, säger Margareta Söderström.

Är det ett problem?
– Om det skulle fortgå för länge, ja.

När blir det ett problem?
– Det är vi som hyr av kunden och där är det tremånadersregeln som gäller om vi skulle avsluta kontraktet.

Ni har inte inte satt någon tidsgräns?
– Vi ska nu hur det går när de ligger ute på Boplatssyd, de har de inte gjort så länge. Först var de ute på vår hemsida. Vi får se nu hur det går med Boplatssyd.

Ska utvärderas

MKB kommer nu att utvärdera projektet och efter det besluta om man kommer att fortsätta med satsningen. Responsen från Malmöborna har varit blandad, berättar Margareta Söderström.

– Det är många som vill hjälpa till, många är medvetna om att det är bostadsbrist i Malmö. Sen är det också några som varit negativa och vädrat sina åsikter.

Vad har man hängt upp sig på?
– Utskicken gjordes i samma veva som det kom ett stort antal personer till Malmö. Det var ingen avsikt alls från vår sida, men vi förstod från en del samtal att folk trodde att detta var ett sätt att söka bostäder åt de flyktingar som kom. Det var det man hade synpunkter på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".