Foto: Anna Bubenko/SR
1 av 2
Foto: Anna Bubenko/SR
Bilden visar Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
2 av 2
Mats Lindahl, Hyresgästföreningen. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

MKB får kritik från Hyresgästföreningen

"Det här är inte lämpligt"
3:03 min

Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Malmö är skeptisk till MKB:s projekt "En bostad till". Han tycker att MKB borde ha funnit en bättre lösning.

Ett halvår efter att projektet startades har MKB ännu inte lyckats hyra ut något av objekten. Enligt MKB kan det bero på att bostäderna inte hade någon besittningsrätt.

– När man hyr i andra hand så har man inte besittningsskydd under de första två åren. Det innebär att hyresvärden kan säga upp hyresgästen, utan att hyresgästen kan få sin sak prövad. För hyresgästen innebär det att man lever med en osäker tillvaro då man vet att det bara är ett tillfälligt boende, säger Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Malmö

– Att hyra i andra hand och utan besittningsrätt, är ingen ideal situatiuon. De flesta hyresgäster vill ha en bostadslägenhet med normala villkor där man har ett permanent boende, säger Mats Lindahl.

Mats Lindahl känner inte till några andra kommunala bostadsföretag som genomfört liknande projekt.

– Jag tycker inte det här är lämpligt. De ska tillgodose kommuninvånarnas bostadsbehov. Det enda sättet att att få slut på bostadsbristen är att bygga fler bostäder, säger Mats Lindahl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".