Marianne Gullberg, forskare i gester och språkinlärning vid Lunds universitet. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
1 av 2
Marianne Gullberg. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Skåne

Forskare: Flaxande stör förståelsen

Hör Marianne Gullberg om våra gester
2:43 min

Gör gesterna att vi förstår bättre? Eller gör de oss mest förvirrade? Det är frågor som språkinlärningsforskaren Marianne Gullberg i Lund forskar kring. Och svaret är inte helt entydigt.

– Vi vet att folk begriper bättre om man gestikulerar. Men samtidigt kan gesterna störa om de är otajmade eller allmänt flaxiga. Och är gesterna för många kan man tappa känslan för vad som är viktigt, säger hon.

I sin forskning tittar hon på bland andra lärare - men hon kan förstås inte låta bli att smygkika på hur vanliga kafégäster gör med sina gester. Och politiker är givetvis en intressant grupp.

– Annie Lööf är ganska kul. Hon rör sig på ett intressant sätt.

Hur då?

– Hon använder händerna ganska mycket, och använder också huvudet och sina ansiktsuttryck på ett bra sätt.

Att politiker är tränade brukar annars synas på att de behärskar sig, framhåller Marianne Gullberg.

– Man ser på dem att de liksom håller ihop sig, i synnerhet när de framträder i media.

Svenskar och andra nordbor brukar framställas som mer reserverade, alltså att de inte gestikulerar lika mycket som exempelvis sydeuropéer. Men även om mycket forskning återstår verkar det inte stämma helt.

– Jag har exempelvis jämfört fransmän och svenskar, berättar Lundaforskaren. Och då var det ingen skillnad i hur mycket vi gestikulerade - men däremot i hur vi gjorde det. Fransmännen använde exempelvis mera axlar och mycket mera ansiktsmuskler.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".