Ett barn vid en brygga.
1 av 3
Brist på dricksvatten hotar i sommar på flera håll. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Bosse Olofsson, professor i miljögeologi vid KTH.
2 av 3
Bosse Olofsson, professor i miljögeologi vid KTH, Kungliga tekniska högskolan. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio
En vårbäck.
3 av 3
Våren är full blom. Men grundvattennivåerna är rekordlåga på flera håll. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio
Sverige

Vattenbrist hotar i sommar

"Vattnet på campingen kanske sinar"
1:51 min

Vattenbrist och i värsta fall vattenransoneringar hotar på flera håll i Sverige i sommar. Öland och Gotland och de sydöstra kustområdena ligger extra illa till.

– Speciellt i de sydöstra delarna av landet har vi inte uppmätt så här låga grundvattennivåer i de stora magasinen sedan mätningarna startade på 1960-talet, säger Bosse Olofsson, professor i miljögeologi vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Till Öland körs redan nu vatten med lastbil för att ön ska klara vattenförsörjningen. En extra vattenledning från fastlandet är påbörjad och beräknas vara klar i juni. Bevattningsförbud råder på ön sedan början av mars.

Även Gotland har bevattningsförbud som snart gäller hela ön. Invånare med egna brunnar uppmanas till sparsamhet med vattnet.

Hela östkusten ända upp till Västernorrland har låga eller mycket låga grundvattennivåer, enligt Bosse Olofsson på KTH.

De rekordlåga nivåerna beror på att det inte har snöat eller regnat i några större mängder under de perioder under höst, vinter och vår då grundvatten bildas. Inte ens om det regnar massor nu i maj förändras läget så mycket. Det regn som faller nu sugs nämligen snabbt upp av all grönska.

Hälften av allt kommunalt dricksvatten i Sverige kommer från grundvatten som tas upp ur marken. Allra mest kritisk i sommar lär situationen bli i turisttäta, kustnära, områden där många vill skruva på vattenkranarna samtidigt under en kort tidsperiod.

– Det är framför allt på ostkusten som vi kommer att ha problem. Vattnet på campingen kanske sinar. Det här är problem som kommunerna borde tänka på, säger Bosse Olofsson och fortsätter:

– I värsta fall får man ju helt enkelt ransonera vattnet. Man får fördela det och kanske låta koppla in reservvattentäkter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".