Det enda som varnar nya besökare vid Haväng i dag är en textrad mitt på skylten. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Det enda som varnar nya besökare vid Haväng i dag är en textrad mitt på skylten. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Skåne

Fler skyltar men inga badvakter på Österlen

Säkerhetsansvarig: Kommer aldrig räcka till ändå
1:29 min

Förra sommaren drunknade en pappa och hans dotter när de badade på Österlen. Säkerheten på och runt Österlens stränder har kritiserats och inför årets säsong satsar Simrishamns kommun på att höja säkerheten.

Nu försöker kommunen till exempel hyra eller arrendera mark som ska fungera som parkering. Men Thomas Andersson som är säkerhetsansvarig i både Simrishamn och Ystad betonar att parkeringsproblemet inte är löst med det utan att det även lär kräva tuffare tag.

Förutom nya och enhetliga skyltar längs kusten i både Simrishamn och Ystad så tillverkas nu också en broschyr som informerar om faror och hur man ska bete sig i exempelvis strömmar. Den ska delas ut till turister på campingar och andra besöksmål.

Även badvakter eller strandvärdar har diskuterats men man har landat i att det snarare är personligt ansvar som kan förhindra tragiska drunkningsolyckor som när en 13-årig flicka och hennes pappa drunknade på Haväng i fjol.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".