Anders Åkesson från Miljöpartiet. Foto: Mette Mjöberg Tegnander/ Sveriges Radio
Anders Åkesson (MP). Foto: Mette Mjöberg Tegnander/ Sveriges Radio
Malmö

Förtroendet för Romson saknades

Anders Åkesson: "Det handlar inte om att hon är kvinna"
4:55 min

Åsa Romson petas från posten som språkrör när partiet är i behov av en omstart. Anders Åkesson från Miljöpartiets partistyrelse litar på riksvalsberedningens beslut.  

Både Gustav Fridolin och Åsa Romson har mottagit kritik under sin tid som språkrör. Fridolin får förnyat förtroende medan Romson ersätts av Isabella Lövin.

– Anledningen till att just Romson lämnar sin post beror på att riksvalberedningen har gjort en sammanvägning av det totala förtroendet för partiet. Miljöpartiet är i behov av en omstart efter den turbulens som varit. Förtroende för Romson har kanske varit sviktande hos våra medlemmar, säger Anders Åkesson.

I Miljöpartiet hoppas man att Isabella Lövin tillsammans med Gustav Fridolin ska bidra med den säkerhet och stabilitet som saknas. Romson meddelade idag att hon även avgår som minister.

– Det är tråkigt att Åsa Romson lämnar sin ministerpost, hon har gjort ett väldigt gott arbete. Hon har varit med och fört Miljöpartiet in i regeringen, säger Anders Åkesson.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".