Den stora forskningsanläggningen ESS som byggs i Lund. Foto: ESS
Foto: ESS.
Lund

Politiker kräver regeringen på svar

Mats Persson: "Jag är väldigt kritisk"
0:33 min

Efter Sveriges Radios uppgifter om ESS-rekryteringsproblem, till följd av uteblivna skattelättnader, kommer den liberale riksdagsledamoten Mats Persson ställa finansministern till svars.

Det var just löftena om skattelättnader som bidrog till att ESS-anläggningen placerades i Lund. För att forskare ska kunna få skattelättnader bör ett antal olika krav uppfyllas, till exempel ska forskaren gärna ha en särskild inriktning eller en kompetens som är svår att finna inom Sverige.

Skattelättnaderna avser inte bara forskarlönerna utan även andra områden. Sedan bygget av ESS har andra länders villkor blivit generösare, vilket lett till att Sverige nu hamnat på efterkälke.

Den liberale riksdagsledamoten Mats Persson har sedan tidigare drivit frågan. Redan i höstas la han in en motion som dock avslogs. Efter att Persson tagit del av uppgifterna om ESS problem ställer han nu regeringen till svars kring deras hantering av expertskatten.

– Jag är mycket kritisk till att regeringen inte har agerat i den här frågan. Det är väldigt svagt av regeringen att bara titta på och inte agera. När svenska staten satsar flera miljarder kronor i en investering som denna måste man också se till att man till att vi fullt ut kan dra frukterna av den investeringen, säger Mats Persson.

I slutänden är det forskarskattenämnden som tar beslut i det enskilda fallet om skattelättnader för utländska experter, forskare eller andra nyckelpersoner som arbetar tillfälligt i Sverige.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".