Bild på den nya tusenlappen som lanseras i oktober. Foto: Riksbanken.
Bild på den nya tusenlappen. Foto: Riksbanken
Sverige

Polisen varnar för falska tusenlappar

Just nu cirkulerar förfalskade tusenkronorssedlar i landet. Bara i Malmötrakten har ett stort antal sedlar kommit in till värdedepåerna på mycket kort tid.

Flera butiker i Malmö har tagit emot de falska sedlarna de senast dagarna. Senast på onsdagen var det bland annat en butik som sålde kläder för 6 000 kronor där de falska sedlarna användes.

Enligt polisen är förfalskningarna mycket svåra att avslöja för det otränade ögat. Men det finns ett par detaljer att vara uppmärksam på. Främst handlar det om att det på den blå randen på sedelns framsida går över den sista nollan.

Vidare ska man vara uppmärksam på lövet under ordet KRONOR till höger på sedeln se att den gröna färgen inte framträder samt att siffrorna 1 000 inuti lövet saknas.

Genom att känna lätt med fingrarna över siffrorna på sedelns framsida upptäcker man att förfalskningen saknar den svaga upphöjning som är präglad i den äkta sedeln. Vidare förefaller det hittills som att sedlarnas nummer är unika men att samtliga börjar på B3001.

Den som i en butik upptäcker att någon försöker betala med en falsk sedel bör omedelbart kontakta polisen enlig det ordinarie rutiner som butiken har.

Det är ytterst ovanligt att tusenkronorssedlar används i dagligvaruhandlen så därför är det i sig en varningssignal för butikspersonalen när någon vill betala med en tusenlapp.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".