Mahmoud Chahine och Molham Okdeh kom från Syrien för drygt ett år sedan. De har båda deltagit i en pilotstudie som föregått forskningsprojektet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Molham Okdeh och Mahmoud Chahine Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Alnarp

Trädgård ska läka krigstrauman

4:35 min

Runt hundra flyktingar med krigstrauman ska få behandling i Rehabiliteringsträdgården i Alnarp. Forskare vill undersöka hur den gröna miljön påverkar flyktingarnas hälsa och etablering.

Mahmoud Chahine och Molham Okdeh kom från Syrien för drygt ett år sedan. De har båda deltagit i en pilotstudie som föregått forskningsprojektet.

– I början träffas vi där, och vi brukar dricka örtte med honung. Vi sitter och tar det lugnt, och sedan börjar vår dag, berättar Molham Okdeh, när han och Mahmoud Chahine visar växthuset i Rehabiliteringsträdgården i Alnarp.

Det var där som de började sina morgnar under de tio veckor tidigare i år, när de var med i pilotprojektet. Sammanlagt var de tio flyktingar som fått asyl i gruppen.

– Det var Arbetsförmedlingen som skickade hit oss för att vi skulle glömma allt som hänt i vårt hemland, och för att vi skulle ha lite roligt, säger Mahmoud Chahine.

Både Mahmoud Chahine och Molham Okdeh uppskattade miljöombytet, att få lära känna andra i samma situation och de svenskar som jobbar i trädgården. Molham Okdeh säger att han upptäckte att han gillar jordbruk, och för Mahmoud Chahine var projektet avgörande.

– Jag var tvungen att lämna mitt hemland Syrien med min familj och kom hit till Sverige, säger han.

–  Jag började tycka om Sverige från den dagen då jag började projektet, och samtidigt fick jag träffa de underbara människor som är här.

I trädgården i Alnarp har man tidigare tagit fram metoder för naturunderstödd rehabilitering för bland annat personer med utmattningssyndrom eller depression eller som drabbats av stroke. Nu vill forskarna alltså undersöka om den gröna miljön även kan förbättra hälsan hos flyktingar som har med sig hemska upplevelser från sina hemländer och som håller på att etablera sig i det svenska samhället.

– De ska få möjlighet att landa och komma i en miljö som bryter det som kanske har gjort att det har gått i en nedåtgående spiral. Sedan ska man vara aktiv när man är här, säger Anna Geite, som är arbetsterapeut och verksamhetschef.

Hon beskriver hur deltagarna är med i trädgårdsarbetet, hur de sår och planterar om, gräver och planterar träd.

– Vi hade en man i veckan som sa att han nu hade planterat sitt första träd i Sverige och att det var något av stort värde för honom. Nu har han slagit ner rötterna här på riktigt. Sedan är det att promenera och cykla också. Många sitter inne hemma, isolerade, när man inte är på SFI eller andra aktiviteter, säger Anna Geite.

Det är Region Skåne och Arbetsförmedlingen som tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet drivit pilotprojektet som nu övergår i ett tvåårigt forskningsprojekt. Regionen beslutade nyligen att bidra med ungefär 2,5 miljoner kronor. Den vetenskapliga uppföljningen som gjorts hittills av pilotprojektet visar att deltagarnas hälsa och språkutveckling förbättrats.

– Det syns på deltagarna att de mår bättre av att vara i trädgården, säger trädgårdsingenjören Anna Sundberg.

Vad tror du att det beror på?
– Dels att vi är ute och att de som behöver får jobba fysiskt. Att det finns möjlighet att vila, att släppa tankarna på det som händer deras nära och kära.

– Förutom miljön så tror jag faktiskt att det är att känna sig välkommen och betydelsefull som människa, att få tillbaka sitt värde som individ och person, säger Anna Geite.

Pilotstudien är nu inne på sin femte grupp, och i forskningsprojektet ska åtta grupper med tolv personer i varje vara i trädgården tolv veckor var fram till april 2018.

Den här dagen skiner solen, och löven har slagit ut, men när Mahmoud Chahine och Molham Okdeh var i Alnarp var det vinter och inte lika många naturliga sysslor i trädgården. Molham målade flera tavlor och gjorde keramik, medan Mahmoud trivdes bäst med att laga mat. Båda hade önskat att tiden i trädgården varit längre.

– När vi började glömma vår bekymmer och allt som hänt oss, och vi började lära känna varandra, så tog projektet slut. Därför har vi önskat att projektet tagit lite längre tid, säger Mahmoud Chahine.

Houria Svensson tolkade i inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista