Lockheed Martin F-35, den flygplansmodell Danmark tänker köpa 27 exemplar av.
Lockheed Martin F-35, den flygplansmodell Danmark tänker köpa 27 exemplar av. Foto: Rick Bowmer/TT/arkiv

Danmark köper USA-stridsplan

Nato: Danmark riskerar förköpa sig
1:31 min

Efter mer än tio års diskussion har danska regeringen bestämt sig för att investera i amerikanska F-35 stridsflygplan. Det erfar flera danska medier. Affären är den största offentliga investeringen någonsin i Danmark.

Och fortfarande finns frågetecken om Danmark verkligen har råd med sina nya plan. Det har varit en av vinterns och vårens mest omtalade fråga i Danmark - vilket av de tre stridsflygplanen som regeringen skulle välja som ersättare till landets åldrade flygvapenflotta.

Slutstriden har stått mellan det nu aktuella F-35 Joint Strike Fighter från amerikanska Lockheed Martin, det europeiska Eurofighter och det amerikanska Super Hornet från Boeing.

Kampanjande och lobbyism har pågått in i det sista och inte minst Boeing har väckt uppmärksamhet när de utan konkurrens varit den största annonsören i danska tidningar under våren - med helsidesannonser som bland annat lovat 10 000 danska jobb om deras Super Hornet skulle vinna.

Faktum är att F-35 planet som nu ser ut att ha vunnit striden är det enda av de tre som inte var förbundet av motköpsregler som skulle kunna gynna dansk industri. Det är också det enda som inte är färdigutvecklat. Bedömare menar därför att Danmark nu tar en risk när man inte vet exakt vad man får.

Å andra sidan är F-35 det mest avancerade planet av de tre och - inte minst viktigt - det plan många andra Nato-länder köper och det plan USA vill att Danmark köper.

Men F-35 är också det dyraste planet av de tre och de totalt 27 plan som enligt dansk media ska köpas in kommer att kosta nästan 30 miljarder danska kronor, och ytterligare 60 miljarder i underhåll under planens livstid.

Budet är att pengarna ska hämtas inom ordinarie försvarsbudget, något som fått bland annat Nato att oroa sig för att Danmark kan komma att förköpa sig - i vad som ser ut att bli den största offentliga investeringen någonsin i Danmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".