Gabi Louisedotter bläddrar bland dagböckerna i Folklivsarkivet i Lund. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio.
1 av 2
Gabi Louisedotter. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio.
Lund

Arkivet vill veta vad du gör idag

"Ska bli som ett litet nyckelhål tillbaka i tiden"
4:06 min

Vad gör du i dag, den 12 maj? Det vill Folklivsarkivet i Lund ha svar på. De hoppas att så många som möjligt vill dela med sig av sina dagboksanteckningar som handlar om just den här torsdagen.

Ämnet är fritt. Det enda kravet är att det ska handla om upplevelser från just i dag, den 12 maj 2016.

- Vi samlar in dagboksanteckningar från så många som möjligt, säger Gabi Louisedotter, arkivarie och koordinator för projektet på Folklivsarkivet i Lund.

Fenomenet att samla in dagböcker är gammalt. Redan 1937 skickade Mass Observation Archive (MOA) i Storbritannien ut en förfrågan till personer runt om i landet och bad människor att dokumentera sin dag. De ville helt enkelt få medborgarna att skriva om allt mellan himmel och jord som hände just den 12 maj. Den dagen var dock lite speciell, för det var dagen för George VI:s kröning.

Folklivsarkivet i Lund hoppas däremot att den 12 maj 2016 ska bli en vanlig torsdag.

- Förmodligen blir det en helt vanlig dag för de allra flesta. Lite av poängen är att dagboksanteckningar skildrar vardagen. Om man vill ha reda på vad som hände i samhället för 20 år sedan kan man läsa gamla tidningar. Men det vardagliga är lite svårare att komma åt, säger Gabi Louisedotter.

Det finns ingen tidsfrist för när dagboksanteckningarna ska vara Folklivsarkivet tillhands, bara det som skrivs rör datumet den 12 maj. För att delta kan man skicka anteckningarna i ett brev, bifogat i ett mejl eller genom att skriva in dem online.

- Tanken är att det ska bli som ett litet nyckelhål tillbaka i tiden. Om 50 år ska vi kunna läsa dagboksanteckningar som ger en bild av vad vi tänkte på just i dag, säger Gabi Louisedotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".