En kvinna förbereder sig för att fånga in en humla med håv Foto
1 av 2
Foto: Robert F. Bukaty/TT
Skåne

Sista flytten för skånska vallhumlor

3:59 min

I fem år har brittiska forskare rest till Skåne för att kunna återinföra vallhumlan i England. Årets skörd: ett 50-tal skånska dräktiga vallhumledrottningar. P4 Malmöhus var med på expeditionens sista dag i Sverige.

I veckan har elva brittiska forskare varit i Landskrona, Lund och Ystad för att samla humlor. 

Målet är att få ihop tillräckligt många för att kunna återinföra vallhumlan som art i England, där den fram tills nyligen ansågs utdöd.

Nikki Gammans, som lett projektet, hoppas att man nu lyckats få ihop så många individer att man kan bygga en helt ny stam utan att det blir inavel.

– Vi har återvänt varje år för att vi velat ha en stor diversitet, om vi bara gjort det i ett par år hade vi inte haft så stor genetisk spännvidd. Men genom att komma tillbaka i fem år har vi lyckats mixa bakgrunderna samtidigt som vi utökat populationen i England, säger hon.

I år fick ett 50-tal humlor följa med Nikki Gammans i kylen på hennes skåpbil.

– Nu åker vi till en biinspektör som ska titta på dem, sedan kör vi raka vägen till England där de väntas sättas i karantän fredag morgon.

Humlorna kommer att sitta i karantän i åtminstone två veckor innan de kan släppas ut, vilket väntas ske i slutet av maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista