Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Skogens konung allt hetare för skånska jägare

Publicerat söndag 15 maj 2016 kl 09.50
Jägare: På en del ställen har man inte lytt de råd och anvisningar som funnits
(1:39 min)
Älg. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
1 av 3
Älg, Arkivbild Foto: Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Lars Henning Strand
2 av 3
Lars Henning Strand Foto: Carolina Erlandsson/ Sveriges Radio
Bernt-Olof Nilsson
3 av 3
Bernt-Olof Nilsson Foto: Carolina Erlandsson / Sveriges Radio

Det skjuts för mycket älg i Skåne och det gör att älgbeståndet sjunker för snabbt. Något som både Bernt- Olof Nilsson, skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR) och Lars-Henning Strand, representant i viltförvaltningsdeligationen i Skåne, är överens om.

Det är flera saker som skvallrar om att älgstammen minskar i Skåne. Bland annat märks det på att antalet viltolyckor med älg har sjunkit, med ungefär 60 % de senaste fem åren. Det är förstås positivt men inte om man vill se fler älgar i de skånska skogarna.

En förklaring till den siffran är att de skånska jägarna skjuter av för mycket älg. Det menar Bernt-Olof Nilsson polisinspektör och skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR).

- Jägarna skjuter för mycket. De kan inte beräkna rätt vad som finns och går att göra uttag på, anser Bernt- Olof Nilsson, skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR).

Men trenden är tydlig, minskningen märks även i jaktstatistiken. Mellan 2013 och 2015 minskade antalet fällda älgar med 21%. Lars-Henning Strand är representant i Viltförvaltningsdeligationen i Skåne och själv jägare. Han tycker att kritiken om att det skjuts för mycket älg är befogad.

- På en del ställen har man nog inte lytt de råd, anvisningar och rekommendationer som har funnits, menar Lars-Henning Strand är representant i Viltförvaltningsdeligationen i Skåne.

I Skåne finns det fem älgskötselområden och de sköts om av tre förvaltningsgrupper. För närvarande håller dessa älgförvaltningsgrupper på att sammanställa nyss gjord älginventering. Lars-Henning Strand menar att attityden i jaktlagen behöver ändras. I en del älgskötselområden har det varit problem med att de egna åsikterna gått före och som då inte alltid går i linje med älgens bästa enligt Lars-Henning Strand.

- Att förvalta älgen är inget problem men att förvalta människan är det stora problemet, konstaterar Lars-Henning Strand.

Trots tydliga indikationer på att den skånska älgstammen minskar finns det ingen risk för att älgen kan ta slut i Skåne.

- Det är alltid någon som överlever och vi kommer inte att utrota några älgar, menar Bernt-Olof Nilsson skånsk representant i Nationella Viltolycksrådet (NVR).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".