Anna Eklund är kyrkoherde i Kvistofta pastorat där Vallåkra ingår.
Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio Malmö
Vallåkra

Kyrkoherden: Viktigt att prata om det som hänt

"Inget är rätt eller fel att känna, det är svårt att vara människa"
2:52 min

Idag inleds alltså rättegången mot den 68-årige man från Vallåkra som står åtalad för att ha skjutit ihjäl två bröder som försökte ta sig in i hans hus. Men vad händer i ett mindre samhälle när plötsligt det där som inte kan eller får hända, ändå sker.

Vi har pratat med en av de personer som många kanske väljer att vända sig till i en krissituation, nämligen prästen.

– Den första reaktionen är nog att man inte riktigt kan ta in händelsen, det tar ett tag att landa. Sedan beror det lite på hur nära man står människorna som varit inblandade i den svåra händelsen. Om man är väldigt nära så är det en stark känsla av overklighet, om man står lite längre ifrån så tror jag att man börjar tänka på om det kan hända mig, säger Anna Eklund som är kyrkoherde i Kvistofta pastorat där Vallåkra ingår.

Vilka frågor är det du får?

– Det handlar mycket om hur man ska hantera oron över det som har hänt. Ibland kan man skämmas lite över tankar och känslor man har och många undrar om de verkligen kan känna som de gör. Jag brukar svara att man kan tänka och känna allt, inget är rätt eller fel för det är svårt att vara människa.

Idag startar rättegången, oavsett skuldfrågan eller vilken utgången blir av rättegången, vad tror du behövs i ett samhälle för att det ska läka efter en sådan här händelse?

– Vi behöver redskap för att kunna läka och det är viktigt att vi får hjälp för att kunna samtala om det vi känner, våra tankar och våra funderingar, och vi behöver göra det i en trygg gemenskap. Jag tror på att vi människor kan hjälpa varandra, både i samtal i och i en trygg gemenskap och vi får uppmuntra varandra att söka dessa gemenskaper och samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".