Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det försvunna arvet

Del 2: Inget hände när han slog larm om arvet

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 10.30
"En svår frestelse att låta saker och ting bero"
5:31 min
Verner Thorsen
1 av 2
Verner Thorsen var under en tid god man åt Inga Lundberg. Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio
Ingvar Nilsson
2 av 2
Foto: Daniel Persson/Sveriges Radio

När den gode mannen Verner Thorsen slog larm om att arvet efter makarna Lundberg aldrig gått till den stipendiefond som de velat – hände ingenting. Ännu två år efter hans samtal till testamentsexekutorn och Malmö stad finns ingen fond.

– Det finns en stor risk att det här hade blivit bortglömt, säger Verner Thorsen.

Lars G Nilsson är upprörd över att arvet efter hans moster, Inga Lundberg, aldrig delats ut, trots att det gått sju år sedan hennes bortgång. De 2,6 miljoner kronor som skulle gått till en stipendiefond för unga och föreningar har fastnat någonstans.

– Ja, det måste ju någon som inte har skött sitt åliggande ju. Om det är banken eller boutredningsmannen eller vem det är, det vet inte jag, men någon har misskött sig helt enkelt, säger Lars G Nilsson.

Testamentet visar Arne och Inga Lundbergs sista önskan: Att två tredjedelar av deras förmögenhet skulle gå till en stipendiefond för ungdomar och föreningar.

Ingvar Nilsson berättar att han genom åren försökt få klarhet i vad som hänt sedan Inga Lundbergs död. Bland annat har han krävt testamentsexekutorn Lars Åkesson på besked. Svaren har dock uteblivit.

– När jag ringer säger han att han ska ringa tillbaka. Men det har han aldrig gjort.

Släkten utan svar

När P4 Malmöhus nu berättar för honom att ingen fond inrättats i Arne och Inga Lundbergs namn, känner han sig lurad. Han tycker att han gett upp för lätt.

– Jag är arg på mig egentligen, för att jag inte gick emot min hustru. Jag ville ta hand om det, strax efter att det var klart med skiftet, men jag fick inte lov. Hennes humör tålde inte mer bråk efter Inga och Arne, säger Ingvar Nilsson.

Vart de 2,6 miljoner kronorna finns i dag, vet varken systersonen Lars G Nilsson eller hans far, Ingvar Nilsson.

– Det är ju inte rätt att pengarna inte finns, därför de skulle ju användas till det ändamål som föreskrevs i testamentet. De som skulle kunna söka stipendierna förlorar på det här.

Sökandet spårlöst

I centrala Malmö finns en person som engagerat sig i fallet. Den förre advokaten Verner Thorsen var för en kort period god man åt Inga Lundberg. I egenskap som sådan kände han till innehållet i makarnas testamente. Av nyfikenhet kollade han efter några år upp vad som skett med stipendiefonden.

När han, efter sina eftersökningar, inte hittade något blev han orolig. 2014, fem år efter Inga Lundbergs död kontaktade han både testamentsexekutor Lars Åkesson och Malmö stads chefsjurist. I båda fallen blev bemötandet svalt. Verner Thorsen berättar att han upplevde att de tyckte han var besvärlig.

Det finns en stor risk att det här hade blivit bortglömt, jag har inte sett någon annan som intresserat sig för saken.

– Jag är 83 år nu och det är inte helt osannolikt att jag hade gått bort. Då hade pengarna funnits kvar hos honom, och det är ju en svår frestelse att låta saker och ting bero, fortsätter Verner Thorsen.

Exekutorn svarar

Den person Verner Thorsen syftar på är testamentsexekutor Lars Åkesson. Han är den som, rent formellt, har i uppgift att uppfylla testamentets önskemål eller, såsom lagen föreskriver, upphäva testamentet om han anser det omöjligt att gå till mötes.

I fallet Arne och Inga Lundberg har han än så länge inte gjort något av det. Efter att P4 Malmöhus sökt honom i flera veckors tid får vi till slut svar:

– Jag har ett svagt minne av det, säger Lars Åkesson.

Vet du vad som skedde sen?

– Efter det var det en kollega som tog över ärendet. Ett bekymmer är att de är så kostsamma att driva. Här var mycket med kommunen, han hade varit med där Arne Lundberg. Kollegan hade lång diskussion med kommunen, om de kunde se att man kunde göra det på ett bättre sätt. Sedan landade det där, så har de inte hört av sig och så har ärendet blivit liggande, säger Lars Åkesson.

Men vad betyder det, finns pengarna kvar?

– Ja, pengarna finns kvar, de har inte försvunnit, säger Lars Åkesson.

"Ligger och väntar"

Testamentsexekutor Lars Åkesson berättar om problematiken att hitta ett smidigt sätt att starta fonden. Han berättar att banken som enligt testamentet skulle förvalta pengarna, gått ihop med andra. Han berättar om höga förvaltningskostnader och hur komplicerat det är att inrätta en styrelse och hur den ska fungera.

– Ändamålet är att det ska kunna delas ut så mycket som möjligt, eller hur? Med det beloppet som är där och 90 procent av avkastningen får användas. Om du bildar en stiftelse har du en förvaltningskostnad som gör att det inte kommer bli någon utdelning på det, säger Lars Åkesson.

Å andra sidan så blir det ju ingen utdelning nu heller, eftersom det inte finns någon fond.

– Nej, den ligger ju och väntar, så att säga, säger Lars Åkesson.

Testamentsexekutor Lars Åkesson kommer med nya uppgifter och det finns samtidigt fler frågor att ställa. Det här känns som ett alltför komplicerat fall för att klara upp enbart över telefon.

Därför gör vi upp om att träffas på hans kontor, ett möte vi kommer att berätta om i nästa avsnitt.


Vet du mer? Kontakta P4 Malmöhus reporter Daniel Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".