Margareta Pålsson, landshövding
Margareta Pålsson, landshövding Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Skåne

Sista dagen för den skånska dopgåvan till prins Oscar

”Alla barn blir välkomna, och inget är förgyllt!”
5:33 min

Kommuner, företag och privatpersoner har samlat in pengar till en dopgåva till prins Oscar, hertig av Skåne.

– Nu har vi fått in 870 500. Det ska byggas en naturlekplats där alla barn kan leka. Och det blir inget förgyllt, utan allt byggs av naturmaterial, säger Margareta Pålsson, landshövding i Skåne.

Flera kommuner, Malmö, Lund, Kävlinge, Svedala och Staffanstorp, har sagt nej till bidrag. Och republikanska föreningen alla kommuners som beslutat att en bidra till en gemensam dopgåva, en naturlekplats för en miljon kronor i Söderåsens nationalpark.

Detta eftersom en gåva till en enskild person utan anknytning till kommunen, strider mot kommunallagen, enligt Republikanska föreningen.

De första överklagandena har redan nått förvaltningsrätten i Malmö. De gäller Ängelholm, Svalöv, Trelleborg och Ystad som tillsammans beslutat att skänka cirka 90 000 kronor.

– Kommuner lägger ganska mycket på marknadsföring, och här skulle de få kommunens namn på en skylt. Det är mest en symbolisk gåva, det handlar om parklek för alla barn, säger Margareta Pålsson, landshövding i Skåne.

Idag är sista dagen att betala in om man vill ha sitt namn med på den tavla som Oscar ska få på sitt dop den 27 maj.

Hittills har över 870 000 kommit in till länsstyrelsen, som är initiativtagare till gåvan, från kommuner, företag och privatpersoner. Av tre företag fick man sammanlagt 400 000.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".