Findus entré. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
1 av 2
Findus – en klassiker i Sverige sedan 1940-talet. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Anders Månsson (S), kommunalråd i Bjuv. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Månsson (S), kommunalråd i Bjuv. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio
Bjuv

Stort intresse för Findus arbetskraft

Arbetsförmedlingen: "Har blivit nedringda av företag"
2:36 min

Utsikterna är goda för dem som förlorar sina jobb när Findus lägger ner sin verksamhet i Bjuv. Flera andra företag har redan hört av sig till Arbetsförmedlingen och är intresserade av arbetskraften.

Bjuv och Findus hamnade brutalt i rubrikerna den 31 mars i år, när brittiska Nomad Foods meddelade att man vill lägga ned den klassiska fabriken vid årsskiftet och säga upp 450 anställda.

Beskedet skakade inte bara Bjuv och Skåne utan vållade upprördhet ända upp på regeringsnivå. I Bjuv finns det de som fortfarande hoppas på ett mirakel, men den dag nedläggningen kommer, så är utsikterna för de uppsagda goda att få nya jobb, enligt sektionschefen Hanna Åstrand på Arbetsförmedlingen i Bjuv.

– Vi har redan blivit nedringda av företag, som är intresserade av den kompetens som finns. De har visat intresse av olika typer av tjänster, men i och med att förhandlingarna inte är klara än, så vet vi inte nu vilka kompetenser som finns där. Arbetsmarknaden i nordvästra Skåne är god, säger hon.

– Det är stor efterfrågan på industripersonal. Truckkompetens är alltid populärt, och livsmedelserfarenhet är förstås det som efterfrågas i detta läge, fortsätter Hanna Åstrand.

Exakt när det blir aktuellt, vet i dag ingen. Findus besked var att man ville stänga sista december, men det verkar idag tveksamt. Mikael Svalö, vice ordförande i fackklubben, säger att förhandlingarna som företaget hoppats skulle gå extra snabbt går trögt.

– Vi får inte reda på riktigt vad de vill, det är mycket om och kanske, säger han.

Mikael Svalö tror att Findus kanske påverkats av all kritik mot nedläggningen.

– Det har varit för mycket tryck, från hela världen faktiskt. Jag tolkar det som att de inte vet vad de vill.

Även Bjuvs kommunalråd Anders Månsson (s), kommunstyrelsens ordförande, vägrar att se slaget förlorat.

– Jag har en förhoppning. Så länge man inte har lagt ner, så har man inte lagt ner. Jag har blivit kontaktad av personer, som är intresserade av att på olika sätt gå in i en affär med Findus, säger han.

Fast om Findus ändå läggs ned, så är Arbetsförmedlingen redo att ta emot 450 uppsagda anställda.

– Vi har de resurser som krävs för detta. Vi har inte varit med om något liknande i Bjuv, men vi kommer att få stöd från andra arbetsförmedlingar i området, så att vi kan hjälpa de anställda som eventuellt blir drabbade, säger Hanna Åstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".