Moa Silvborg, distriktsdomare från Sjöbo
16-åriga Moa Silvborg är en av många unga fotbollsdomare i Skåne som märkt av en hård attityd. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
#ungadomare

Hon var nära att sluta efter domarpåhoppet

Distriktsdomare: Ledare och föräldrar är värst
1:34 min

En av fyra unga skånska fotbollsdomare har utsatts för svordomar och glåpord och över en fjärdedel har blivit hotade. Moa Silvborg, 16, har blivit påhoppad av både spelare och tränare. 

16-åriga Moa Silvborg, distriktsdomare från Sjöbo, är en av dem som utsatts för påhopp.

Det var en helg som hon dömde en cup i inomhusfotboll för 13-åringar. Först blev hon kallad hora av en missnöjd spelare. Några timmar senare var det en tränare som tyckte hon gjorde dåligt ifrån sig och började kommentera hennes och en annan tränares insats. De var dumma i huvudet, sa han. 

Sedan blev det ännu värre ord - jag sög, jag var kass, tjejer skulle inte döma. Man mådde inte bra då.

Att de sa till den aggressiva mannen hjälpte inte. När han till slut visades upp på läktaren fick han stöd av föräldrarna från samma lag. 

Hur kände du under den här incidenten?

– Det var en lördag kväll och jag hade dömt hela fredagen och lördagen, jag var så slut. Jag orkade inte mer. Efter matchen började jag gråta och kände att nu vill jag aldrig mer döma, säger Moa Silvborg.

Att hon trots allt valde att fortsätta att döma efter händelsen berodde på att hon fick stöd av andra. Men Moa Silvborg ville också motbevisa tränaren som sa att tjejer inte ska döma fotboll.

Moa Silvborg tror att tjejer som dömer är mer utsatta eftersom det fortfarande är ovanligt med unga kvinnliga fotbollsdomare. Till exempel var hon den enda tjejen i sin grupp när hon gick domarkursen.

Ofta blir herrarna så chockade när jag kommer in och ska döma så antingen säger de jättemycket och är jättehårda eller så säger de ingenting alls. 

Jörgen Berggren, domaransvarig på Skånes fotbollförbund är medveten om vad unga domare är med om.

– Jag hör när jag pratar med domare att det blir vanligare att man hotar, man använder svordomar mot både domare och motståndare. Det är lite som man säger, att så är det i samhället i övrigt.

Bild
Bild

Tufft klimat för unga fotbollsdomare

370 fotbollsdomare i hela landet mellan 13-20 år har svarat på Sveriges Radios enkät. 37 av domarna är från Skåne.

Av de skånska domarna uppger 40 procent att de utsatts för svordomar och glåpord och 27 procent att de blivit hotade. 45 procent har känt obehag eller rädsla i sin domarroll.

I Skåne är det bara 2 av 37 domare som utsatts för någon form av fysiskt våld. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".