Stadshuset i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Särskild satsning mot afrofobi läggs ner

Arbetsgrupp: "Man vill inte erkänna afrofobi"
4:10 min

Det blir inget informations- och kunskapscenter som arbetsgruppen med afrosvenskar ville ha. Inte heller de andra konkreta förslagen som till exempel utveckling av pedagogiska material mot afrofobi blir av. Istället vill Malmö stad baka in förslagen i den breda strategin mot diskriminering. 

Efter flera års påtryckningar från afrosvenska föreningar, beslöt Malmö stad 2014 att starta ett långsiktigt arbete mot afrofobi och diskriminering mot personer med afrikanskt bakgrund.

Under hösten 2015 fick stadskontoret i uppdrag av kommunstyrelsen att tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram en långsiktig strategi och struktur för insatser mot afrofobi.

Jag är extremt besviken och känner mig nästan förnedrad. Jag tänker på all tid och arbete som arbetsgruppen har lagt ner på detta i tron om att det skulle bli något riktigt.

– Jag förstår att det kanske är svårt att ta till sig att vi ville ha ett center. Men att lägga ner hela arbetet är helt sjukt, säger Rukiya Ismail från arbetsgruppen.

Beslutet att inte ha en specialsatsning mot afrofobi, i form av information och kunskapscenter togs av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Sverigedemokraterna.

Bred strategi

Istället vill man inkludera förslagen i den breda strategin mot diskriminering. Bland annat har man återremitterat frågor som rör utveckling och resursmobilisering, kunskapsbyggande och utveckling av pedagogiskt material och datainsamling och jämlikhetsdata till stadskontoret.

Syftet är att Malmö stad ska ta ett samlat grepp mot rasism och diskriminering. Nils Karlsson tycker att det är direkt felaktigt att säga att Malmö stad lägger ner arbetet. Han menar att det snarare handlar om för stora förväntningar.

– Jag förstår den besvikelse som dem känner, om dem känner att dem har blivit lovad ett afrosvenskt informations- och kunskapscenter. Men det är faktiskt inte så att vi lägger ner arbetet mot afrofobi bara för att vi säger nej till den fysiska platsen.

Svek

Rukiya Ismail ser på beslutet som ett stort svek och enligt henne kommer arbetsgruppen, som är kopplad till 35 afrosvenska föreningar, organisera sig mot detta beslut.

– Vi tänker mobilisera oss och kräva ansvar. Man kan inte göra så här och tro att man kommer undan, säger Rukiya Isamil från arbetsgruppen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".