Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Flyktingar får sällan rätt diagnos

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 06.22
"Svenska läkare får sällan höra patientens berättelse"
(1:37 min)
Richard Mollica
1 av 2
Harvardprofessorn Richard Mollica är kritisk till att flyktingar i Sverige ofta möter en ny läkare varje gång de besöker vårdcentralen. Foto: Johan Bergendorff/SR
Andreas Malm
2 av 2
Andreas Malm, forskare vid Röda Korsets högskola Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Behandlingsplatser saknas för flyktingar som fått så kallad PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, efter krig och tortyr. Dessutom får många inte ens rätt diagnos eftersom primärvården har svårt att fånga upp patientgruppen, befarar forskare.

Ett problem är att personer med PTSD inte vill berätta om traumatiska upplevelser när de möter olika läkare varje gång de besöker en vårdcentral.

– I svensk primärvård, där de flesta flyktingar söker hjälp, träffar man sällan samma läkare, säger Richard Mollica som är professor vid Harvard University i USA och en världsauktoritet på psykologisk traumaforskning.

Det är helt avgörande att personer som har posttraumatiskt stressyndrom – men som kanske söker för värk i huvud och rygg – vågar berätta om sina svåra upplevelser för att kunna få behandling, enligt Richard Mollica.

– Svenska läkare på vårdcentralen får sällan höra patientens berättelse, konstaterar Richard Mollica som också forskat vid Karolinska institutet.

PTSD kan ge mardrömmar och förlamande flashbacks när fruktansvärda minnen kommer tillbaka, men få vill öppna sig om våldtäkter i fängelset eller flyktinglägret för första bästa doktor när inte ens familjen fått veta av rädsla för att bli förskjuten, hävdar Richard Mollica.

Andreas Malm är terapeut och forskare vid Röda korsets högskola. Han studerar vilka faktorer som hjälper och stjälper flyktingar med PTSD när de kommit till Sverige. 

Han håller med professor Richard Mollica om att primärvården måste bli bättre på att fånga upp de här patienterna.

– Det behöver finnas ett förtroende för att patienten ska kunna berätta om sina traumatiska upplevelser. Det behöver också finnas en vilja hos behandlare att ställa frågor. Det förekommer att man inte frågar om traumatiska upplevelser relaterade till krig och tortyr eftersom man inte riktigt vet vilken typ av reaktioner som kommer, säger Andreas Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".