Tobias Hübinette
Foto: Henrik Montgomery/TT
Malmö

”Man missar de specifika frågorna”

Tobias Hübinette är en av författarna bakom den nationella utredningen om afrofobi som gjordes för två år sedan. Nu reagerar han på Malmö stads agerande i arbetet mot afrofobi.

De senaste två åren har Malmö stad satsat på arbete mot afrofobi. En förstudie om mörkhyades utsatthet gjordes och en arbetsgrupp sattes ihop med uppgiften att komma med konkreta förslag.

– Det är ett oriktigt förslag, inte minst eftersom det gjorts ett förarbete. Nu avbryts processen. Till den afrosvenska gruppen i Malmö blir det en tydlig signal att det inte blir någonting, säger Tobias Hübinette, som är docent i interkulturell pedagogik och lektor i interkulturella studier vid Karlstad universitet.

Men nu har Malmö stad valt att säga nej arbetsgruppens största förslag på åtgärd, det blir ingen fysisk plats i form av information- och kunskapscenter där alla minoriter inkluderas.

– Än mer problematisk är att själva tankegången att alla invandrare och minoriteter är samma sak. Det faller bort att det inte är så.

Och vad det gäller de andra förslagen som till exempel utveckling och resursmobilisering, och utveckling av pedagogiskt material, så har man istället valt att baka in dem i den breda strategin mot diskriminering.

– Det blir nog svårt. Men Malmö stad har ju länge haft riktade satsningar på den romska gruppen i staden, som visat sig både framgångsrika och nödvändiga. Och det hade kommunen kunnat bygga vidare på när det gäller den afrosvenska gruppen.

– Afrosvenskar är tillsammans med romer den mest marginaliserade gruppen. Det är också den grupp som, proportionellt sett, drabbas mest av hatbrott.

– Man missar de specifika frågorna som grupperna har och behöver stöd för. Specifika satsningar är mest framgångsrika om man tittar på andra länder, säger Tobias Hübinette.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".