Östersjön, Fyr
Foto: TT
Östersjön

Döda bottnar ökar kraftigt i Östersjön

Oceanograf: "Hänt något med hela systemet"
2:36 min

Ytan av de syrefria, döda havsbottnarna i Östersjön har ökat kraftigt sedan millennieskiftet. Situationen är så allvarlig att forskare inte längre tror att utvecklingen går att stoppa genom att minska utsläppen av övergödande ämnen från de omgivande länderna.

I årets miljörapport "Havet" beskriver Lars Andersson, oceanograf på SMHI, ökningen av syrefria, döda havsbottnar i Egentliga Östersjön, alltså i princip upp till Ålands hav, som ett regimskifte. Ytan av de döda bottnarna är nu tre gånger så stor som vid millennieskiftet.

– Det är ett kraftigt ord att använda, men nånting har hänt med hela systemet efter millennieskiftet. Tidigare var det kanske fem procent av Östersjöns bottnar som var döda, men nu är vi alltså uppe i 15 procent som är helt döda, där det bara förekommer bakterier, säger Lars Andersson.

Hur bedömer du risken för att den här utvecklingen ska fortsätta?

– Ja, jag tror att den kommer att fortsätta, säger han. 

 Havet ges ut en gång om året av Havsmiljöinstitutet, Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten och innehåller en redovisning av resultaten av den nationella miljöövervakningen i de svenska havsområdena.

Orsaken är framför allt mänsklig påverkan med utsläpp av fosfor från länderna runt Östersjön som under många år lagrats i bottensedimenten. Den lagrade mängden fosfor är enligt Lars Andersson gigantisk och kommer att påverka Östersjön under lång tid framöver. Ökningen av de döda bottnarna har medfört att torskens lekområden minskat och när fosforen stiger från botten så ger det en grund för en ökning av utbrotten av blågrön algblomning.

Tidigare kom inflödena av syrerikt saltvatten från Västerhavet enligt Lars Andersson, oftare, vartannat eller vart tredje år. Inflödena gjorde att ytan med döda bottnarna inte ökade lika snabbt. Och forskarna hade förhoppning att det stora inflödet vintern 2014 skulle stoppa upp bottendöden, men så har det enligt Lars Andersson inte blivit.

Och enligt Lars Andersson så är det inte mycket som talar för att utvecklingen kommer att stanna upp inom överskådlig framtid.

– Om det inte händer något dramatiskt med klimatet eller vädret så att får inflöden till Östersjön i tätare frekvens än vi haft de senaste 30-40 åren, säger Lars Andersson.

Så det räcker alltså inte att man ytterligare minskar utsläppen av övergödande ämnen?

– Nej, det ligger så mycket begravt i sedimenten i bottnarna att även om man skulle stänga av tillförseln från land helt och hållet så kommer vi nog att få dras med det här problemet bra många år framöver, säger Lars Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".