Anna som egentligen heter något hoppas på en förändring på kvinnokliniken i Lund. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Anna fick själv leta i sina journaler för att få provsvar. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Lund

Stress pressar ensamma läkare på kvinnokliniken

"Jag valde att gå privat för att få en utredning"
4:33 min

För läkarna på kvinnokliniken i Lund har arbetsbördan blivit allt större. En ensam läkare får springa mellan avdelningarna och akuten och trots att personalen länge krävt mer resurser har inget hänt.

– Plötsligt när jag sitter i väntrummet så kommer en sköterska och säger: "Nu stänger vi akuten för nu ska vi operera", berättar Anna som reagerade efter ett besök på gynakuten.

Hon blev lämnad och fick vänta i sex timmar på att få träffa en läkare.

– Det var helt galet. Hon kom ner till mig precis efter att ha gjort ett akut snitt. För mig är det inte rimligt, säger Anna som egentligen heter något annat.

Hon vill inte hänga ut den läkare som gav henne vård och går därför inte ut med sitt namn. När det väl blev Annas tur fick hon träffa en trevlig men väldigt stressad läkare.

Fick leta provsvar i journal

Anna skickas hem efter sitt besök med löfte om att en läkare ska ringa henne dagen efter. Men ingen ringer, och eftersom hon är orolig för provsvaren och vill veta besöker hon mottagningen igen.

– Jag får reda på att läkaren missat att ringa mig på grund av hög arbetsbelastning, och blev hänvisad till att begära ut mina journaler för att få svar på mina frågor, säger Anna.

Efter att själv ha fått jaga svaret får hon genom att läsa sina journaler veta att hon blivit remitterad till en extra ultraljudsundersökning. Men väntetiden är lång, och för att slippa vänta och lida i ovisshet betalar hon en privat mottagning, och där får hon också veta vad hon lider av.

– Jag valde att gå privat. Jag betalade över tusen kronor för att få det här utrett, att det var en inflammation i livmodern. Så jag fick bekosta det själv.

Ingen vågar prata

Men hur har läkarna det egentligen? Vi har kontaktat flera läkare på kvinnokliniken, men ingen av dem har velat, eller vågat ställa upp på en bandad intervju, trots att vi garanterat dem anonymitet. Därför har vi låtit medarbetare på redaktionen läsa in en del av det som kommit fram under samtalen med läkarna.

"Jag tycker det är bra att ni lägger fokus på det här för vi har hög arbetsbelastning. Men jag vill inte ställa upp på en intervju, jag är orolig för vad konsekvenserna skulle kunna bli om jag medverkar i inslaget. Jag måste tänka på min egen framtid, men tycker det är viktigt att det här kommer fram."

Det händer att jag på min fritid ringer runt till patienter eftersom jag inte hunnit på arbetstid. Jag gör det gratis för att jag tänker att det nog är mitt fel att jag inte hunnit, att jag inte är snabb nog.

"Ibland är jag helt utpumpad efter ett arbetspass."

"När det är som stressigast kan jag ibland undra om jag valt rätt yrke."

Min skräck är att det ska hända två eller tre akuta händelser samtidigt. Hur ska jag då göra när jag som ensam läkare ansvarar för flera avdelningar?

– På jourtid är det ju stressigt eftersom man i Lund bara har en läkare på jourtid. Och ungefär 70 procent av all tid är ju vad vi kallar jourtid, säger Andreas Herbst, överläkare och sektionschef för förlossningsvården vid Skånes universitetssjukhus.

En ensam läkare

70 procent av tiden bemannas kvinnokliniken alltså av en ensam läkare som ansvarar för både vårdavdelningar, förlossning och kvinnoklinikens akutmottagning. Detta trots att både stressen och arbetsbördan ökat de senaste åren med anledning av att antalet patienter ökat.

– Det här är en fråga som vi har lyft från kliniken att vi anser att det är dags att öka till två jourläkare, säger Andreas Herbst.

Men är inte risken stor att den här stressen också påverkar det arbete man utför?
– Det är klart att stress påverkar hur man utför sitt arbete.

Andreas Herbst säger att han inte vet om eller när verksamheten får extra resurser. Han säger att han inte känner till om facket lyft frågan om läkarnas arbetsbörda, trots att facket flera gånger påtalat för ledningen att verksamheten behöver extra resurser.

– Min uppfattning är att läkargruppen inte har upplevt att stressen har ökat till den grad att man velat lyfta det här som en facklig fråga, säger han.

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".