Jack Lukkerz, socionom och sexualrådgivare som bland annat utbildat personal i Trelleborg och Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Jack Lukkerz. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Malmö

Polsk sexualpolitik både utvecklas och backar

Jack Lukkertz: "Ett komplext land"
4:20 min

Sexologen och Malmöbon Jack Lukkertz kom till Sverige från Polen som barn. På senare år har hans engagemang för det gamla hemlandet vuxit och han följer utvecklingen i landet med stort intresse.

– Polen följer på sitt sätt en tendens som vi ser på fler ställen i Europa, där det blir en kamp mellan liberala och konservativa krafter. I mitt område, som är sexualpolitik blir detta väldigt påtagligt, säger Jack Lukkertz.

Konservativt och enligt vissa bakåtsträvande, men samtidigt ett land som hittills har haft tre kvinnliga premiärministrar, öppet homosexuella politiker och en transperson i parlamentet. Det är ett land där över hälften av de unga kvinnorna har en avslutad högre utbildning, men där de inte längre får lov att köpa dagen efter-piller utan recept.

– Det är det som visar på Polens komplexitet, Polen är mycket mer plåttrigt på det sättet och det kan vara svårt att förstå ur en svensk synvinkel. I Polen finns det mycket mer slittingar på gott och ont. Det finns en stark liberal rörelse som är västligt orienterad och det finns en stark rörelse som är mer konservativ och knyten till kyrkan, säger Jack Lukkertz.

Ett exempel på de två sidornas samexistens är situationen för HBTQ-personer i Polen som på senare år har blivit bättre, detta trots att man nu har en konservativ högerregering vid makten. Homosexuella karaktärer har börjat dyka upp i populära tv-serier, Centraleuropas första härbärge för HBTQ-tonåringar har invigts i Warszawa och i Gdansk lockade en manifestation för homosexuellas rättigheter över 1000 deltagare förra året, något som var otänkbart bara några år tidigare. Jack Lukkertz ger ett annat exempel från sin gamla hemstad Slupsk som fått en öppet homosexuell borgmästare.

– Robert Biedron är ett fascinerande exempel. Han blev borgmästare i Slupsk som är en liten stad i periferin. Han vann valet och har fått ett enormt stöd hos folket, säger Jack Lukkertz.

Detta är en bild av Polen som många i Sverige inte känner till, menar Jack Lukkertz.

– Polen överlag har varit ett land som varit väldigt dåligt belyst utifrån sin komplexitet, utifrån den här bilden som vi fått tror man att det är ett väldigt konstigt land där religionen har en väldigt stark ställning. Man har inte riktigt brytt sig om hur det egentligen sett ut, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".