Människor omringar rådhuset i kristianstad.
1 av 2
Människor samlas runt rådhuset i Kristianstad. Foto: Petra Haupt
Människor omringar Rådhus Skåne i kristianstad.
2 av 2
Människor samlas runt Rådhus Skåne i Kristianstad. Foto: Petra Haupt
Kristianstad

Manifestation i Kristanstad för sjuksköterskor

1:48 min

Antalet personer räckte inte riktigt till för att bilda en mänsklig ring runt hela Rådhus Skåne. Ett hundratal personer samlades i samband med regionstyrelsens sammanträde för att stötta Centralsjukhusets IVA-sjuksköterskor och barnmorskor som kräver bättre arbetsvillkor.

Tanken var alltså att bilda en ring med människor runt hela Rådhus Skåne, men de som kommit till manifestationen var lite för få för att nå hela vägen. De ville med det visa sitt stöd för de sjuksköterskor på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Kristianstad som sagt upp sig i protest, och för barnmorskorna som också kräver bättre villkor.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vara här och demonstrera för patientsäkerheten, för ytterst handlar det här om patientsäkerhet. Har vi inte personal som orkar med, så går det ut över patientsäkerheten, och om personal slutar har vi ingen kontinuitet, säger Birgitta Larsson Lindelöf,

Vad tycker du att politikerna borde göra?
– Jag tycker att de ska gå före. De har i tio års tid har de pratat om att de ska vara en attraktiv arbetsgivare, och då tycker jag att det är på tiden att man faktiskt tar sitt ansvar. Gå från ord till handling - det är mitt råd till politikerna.

Är du beredd att betala mer skatt för att förbättra arbetsvillkoren för sjuksköterskorna?
– Absolut, det är jag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista