Daniel på toppen av berget, strålande sol.
1 av 2
Daniel Åkerman.
Daniel Åkerman står i studion. Foto:Mette Mjöberg Tegnander/ Sveriges Radio Malmo
2 av 2
Daniel Åkerman. Foto: Mette Mjöberg Tegnander/ Sveriges Radio Malmo
Malmö

Malmöbo besteg Mount Everest

Daniel Åkerman: "Nu har jag tid att börja dejta"
3:15 min

Daniel Åkerman satte den svenska flaggan i toppen på världens högsta berg. Idag berättar han för oss på P4 Malmöhus om hur man förbereder sig.

I fem år har han drömt om att bestiga Mount Everest. Nu är det gjort, men det krävdes flera år av planering och träning.

– Man klättrar först på mindre berg och avancerar sedan och klättrar på högre och högre berg. Jag klättrade först på många olika platser i världen för att få den erfarenhet som krävs för att ge sig på Everest, säger Daniel Åkerman.

Förberedelserna har tagit all tid utanför jobbet och gått ut över det sociala livet. Att bestiga berget innebär dessutom en hel del risker. 

– Bara i år dog 2 procent av de klättrare som försökte bestiga Mount Everest. Men det finns mycket man kan göra för att minimera riskerna. Man kan till exempel se till att ha tillräckligt med syrgas med sig och man kan ha välutbildade guider, säger Daniel Åkerman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".