BK Skoj från Tollarp
BK Skoj från Tollarp Foto: Privat

Hundratals skåningar tävlar i Göteborg

Ing-Marie Billgren, tävlingsledare: Det är väl en och annan som är lite nervös
1:22 min

Flera hundra skåningar från bland annat Klippan, Eslöv, Malmö och Tollarp är den här helgen i Göteborg för att tävla i Special Olympics Games, en idrottstävling för personer med utvecklingsstörning.

Med totalt 750 deltagare från hela landet, som tävlar i sammanlagt åtta olika grenar, är detta det största samlade spelet i Sverige någonsin. Liknande tävlingar har hållits tidigare, men då med betydligt färre deltagare och endast två grenar.

– Det är jättestort! Det finns inte så väldigt många tillfällen för personer med den här sortens handikapp att vara med och spela mot andra med samma funktionshinder, säger Ing-Marie Billgren som är verksam i Bowlingklubben Skoj i Tollarp, utanför Kristianstad. Hon är på plats i Göteborg och ansvarar för bowlingen där ca 120 personer deltar.

Under fredagskvällen var det invigning i Lisebergshallen och under lördagen drar själva tävlingarna igång. Förutom bowling tävlas det i fotboll, handboll, simning, friidrott, konståkning, innebandy och judo.

Mottot för tävlingen är att alla är speciella, och alla kommer att få något litet pris eller minne med sig hem, oavsett hur det går, berättar Ing-Marie Billgren. Men trots det gör sig såklart tävlingsnerverna påminda en sådan här dag.

– Ja, vad jag har förstått när jag läser på Facebook idag så är där en och annan som är lite nervös för hur det ska gå. Jag tror att av mina 15 deltagare från BK Skoj är det nog ingen som är särskilt nervös. Vi är rätt tävlingsvana i Skåne. Men alla vill ju göra sitt bästa och vill såklart vinna, så är det ju, säger Ing-Marie Billgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".