Danmarks migrationspolitik har tidigare kritiserats.
Danmarks migrationsminister Inger Støjberg. Foto: Martin Lehmann och Geert Vanden Wijngaert/TT
Danmark

Danmark stramar åt utlänningslagarna

"Vi ska veta precis var de befinner sig"
1:43 min

Regeringen föreslår strängare straff och försämrade villkor för personer som utvisats men inte kan lämna Danmark.

– Det är mitt mål att vi ska veta precis var de befinner sig, och det ska vara så outhärdligt som det bara är möjligt att vara i Danmark, för de här människorna är inte välkomna här, sa Danmarks migrationsminister Inger Støjberg när hon presenterade sitt nya förslag tidigare i dag.

Det är personer på så kallat tolererat uppehåll saken gäller - utlänningar som begått brott i Danmark, men som inte kan utvisas eftersom de riskerar tortyr eller dödsstraff i hemlandet.

De har kunnat bo var de vill mot att de anmält sig till polisen varje dag - men reglerna har fungerat dåligt.

Nu tvångsflyttas därför hela gruppen till en anstalt på danska landsbygden där de fysiskt måste anmäla sig varje dag. Och fängelsestraffen om de inte gör det mångdubblas.

Experter menar, som så många gånger tidigare när det gällt åtstramningar på utlänningsområdet, att Danmark nu bryter mot de mänskliga rättigheterna när de omöjliggör vanligt familjeliv och dubbelbestraffar människor som redan avtjänat sitt straff i danska fängelser.

Faktum är att regeringen har tvingats till åtstramningen.

Efter en vinter och vår med flera uppmärksammade och kritiserade åtstramningar på utlänningsområdet ville inte regeringen gå längre.

Men en majoritet ledd av Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti ville annorlunda. Trine Bramsen, danska Socialdemokraterna.

– Vi stöttar förslaget, men vill egentligen gå ännu längre. Vi vill se om det inte trots allt går att skicka tillbaka de här människorna, säger Trine Bramsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".