Bilder av kvinnor med bilder av bröst framför sig.
Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio
Lund

Nu visar Kulturen bröst

”Bilder gestaltar det som är tidens makt och norm”
4:40 min

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallins bilder av bröst ställs nu ut på Kulturen i Lund tillsammans med texter av fyra skribenter som komplement. Men det började med 13 kändisars bröstbilder till förmån för Bröstcancerfonden.

Elisabeth Ohlson Wallin som fick uppdraget att fotografera kvinnorna för Klämkalendern 2016 var först tveksam till att porträttera bröst, något som hon tyckte kan vara problematiskt.

Hon valde därför att fotografera kvinnornas bröst i svartvitt och lät sedan kvinnorna stå och hålla fotot framför sig, fullt påklädda för att komma runt problemet med att bilderna ska uppfattas som sexistiska.

– Den här utställningen tar fatt i de frågor som hennes bilder väcker. Bilder gestaltar det som är tidens makt och norm. Och bilder påverkar oss mer än vi tror. Och människor fixas till på bild för att bli vackra, och sedan fixar människor till sig enligt bilderna, säger Viveka Olsson, som är producent och fotograf på Kulturen.

Fyra skribenter har nu bjudits in för att skriva essäer kring bilderna. På lördag samtalar skribenten Linda Fagerström med Elisabeth Ohlson Wallin om bilderna när utställningen invigs.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".