Taekwondospelaren Nikita Glasnovic.
1 av 2
Nikita Glasnovic. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Nikitas sparkdocka.
2 av 2
Nikitas sparkdocka. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Malmö

OS: Nikita väntar på motståndarens misstag

Ljudlänk: "Att jag tränat med killar gör mig lite tuffare"
4:33 min

Under våren har vi följt ett av de stora svenska OS-hoppen, taekwondospelaren Nikita Glasnovic. Nikita tog nyligen silver i EM i sin sista tävling innan Rio i augusti i sommar.

Vi träffade henne nyligen och då berättade hon hur det känns i kroppen precis innan hon går ut på mattan för att tävla.

– Känslorna innan är en klump i magen, det känns som att det brinner i hjärtat samtidigt som du har något som känns som elektricitet i hela din kropp.

Det är förmiddag i källarlokalen på Nikitas Taekwondoklubb. Så här tidigt på dagen är det ingen annan utom Nikita som är här och tränar och hon har hela den stora röda mattan för sig själv. I ena hörnet står en träningsdocka med blå väst och blå hjälm.

– Det här är vår lilla sparkdocka som vi övar på. Till skillnad från en riktig motståndare så står ju den här still.

Viktigt att sparka tillräckligt hårt

Den koreanska kampsporten Taekwondo är sedan år 2000 en officiell OS gren. När man tävlar i taekwondo så har spelarna sensorer på väst, huvud och fot som registrerar poäng och det är upp till motståndaren att blocka sparkar och slag så att den man tävlar mot inte får några poäng.

Nikita berättar att det inte är okej att slå mot ansiktet som inte är skyddat av hjälmen, gör man det så får motståndaren en poäng. Ibland händer det att domarna inte hinner se vad som händer och då kan ens tränare begära att man tittar på en så kallad replay i slowmotion för att se vem som har rätt.

Vilka är dina starkheter inom Taekwondo?

– Först och främst är det att jag tävlat i så många år, det ger mig ett visst självförtroende och lugn. Sen är jag bra på att återhämta mig med.

Och svagheter?

– Just nu inför uppladdningen för OS så tränar jag mycket på är att snabbhet och att bli mer innovativ. Det blir mycket hopp och sparkar, ibland står jag på ett ben samtidigt som jag hoppar framåt och sparkar.

Växte upp med killar

En av Nikitas styrkor enligt henne själv är att hon aldrig känt sig som om hon vore bättre än någon annan. Hon har nästan alltid varit yngst i sin grupp och tränat med killar. Det har gjort att hon blivit tuffare på planen.

– Det har gett mig attityd och jag tar helt enkelt inte någon skit.

Nu är det bara några månader kvar till OS. Nikita ska spendera sommaren i Kroatien med familjen Även om det ska bli skönt med sommarlov så måste Nikita ändå hålla fokus och träning uppe för att vara i toppform inför tävlingen.

Vilket är ditt bästa kort inför OS?

– Vi kan säga så här, man gör inte många misstag när man tävlar på den nivån, så det gäller helt enkelt att vara alert och vaken så att du hinner göra någonting när motståndaren gör något fel.

  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".