Ingmar Fransson, Seko i Malmö
1 av 3
Ingmar Fransson är ombudsman på Seko i Malmö och är inte förvånad över resultatet i rapporten.
Mikael Johansson, vägarbetare
2 av 3
Att ständigt vara på sin vakt sliter på en, säger Mikael Johansson som lagar vägräcken längs E4:an.
Simon Stjärneblad
3 av 3
- Är det någon som sätter ut koner har man lite extra koll på bilarna, säger Simon Stjärneblad som arbetar på samma vägarbete.
Malmö

Allt farligare att jobba som vägarbetare

3:02 min

Det blir allt farligare att jobba som vägarbetare, det visar en ny rapport som fackförbundet Seko låtit göra.

Det är tredje gången som Seko låtit Novus ta fram en rapport om hur förbundets medlemmar inom vägbranschen har det på sin arbetsplats. För var gång frågorna har ställts beskrivs en allt sämre arbetsmiljö och rapporten som blev offentlig under torsdagen är inget undantag. I den framgår att åtta av tio som arbetar som vägarbetare oroar sig ofta eller ibland över bristande säkerhet.

Nio av tio tycker inte att trafikanterna tar tillräckligt med hänsyn och 45 procent av de tillfrågade har varit nära att drabbas av olycka eller har drabbats av en olycka på sitt jobb.

– Man har det i bakhuvet hela tiden och det sliter på en på något sätt, säger Mikael Johansson som under torsdagen lagade vägräcken längs med E4:an.

– Man hjälps åt med allting. Är det någon som sätter ut koner så tittar man lite extra så det inte kommer någon bil, berättar Simon Stjärneblad som jobbar på samma vägarbete.

Enligt Ingmar Fransson, Sekos ombudsman i Malmö var resultatet i  rapporten väntat och facket hoppas nu att de ska få gehör för några åtgärder. Bland annat vill de ha utökad hastighetsövervakning vid vägarbetena och högre böter vid fortkörning.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista