Don Diego
Don Diego Foto: Mette Mjöberg Tegnander / Sveriges Radio Malmo
Malmö

Don Diego söker nya skånska rappare

2:28 min

Don Diego var med och satte Malmö på den svenska hiphopkartan. Nu vill han se unga skåningar ta plats på hip hop-scenen. Imorgon är det dags för skånska mästerskap i rap.

Morgonens gäst upptäckte hip hopen redan under första halvan av 80-talet. I början av 90-talet utgjorde han en del av gruppen Latin Flavor. Hans låtar har ofta utgått från hans egna upplevelser från livet i Malmö.

Imorgon anordnas skånska mästerskap i rap och då kommer Don Diego att sitta med i juryn. Tävlingen riktar sig till personer från 15 år och uppåt.

– Jag fick frågan från en yngre artist, om hur det kändes att vinna SM i rap på 90-talet. Den yngre artisten sa sedan att det var synd att det inte finns något SM längre, eftersom det skulle behövas. Då beslöt jag och min kollega Azzan Jack att styra upp något för unga, säger han.

Don Diego är övertygad om att den bästa hip hopen nödvändigtvis inte kommer från storstäderna. 

– Vi vet att det finns väldigt många unga talanger ute i småorterna, som bara inte vet hur de ska ta sig in i musikbranschen. Det handlar om att de helt enkelt är geografiskt felplacerade eller inte har rätt kontakter, säger han.

Intresset runt om i Skåne har varit stort inför tävlingen och tio bidrag har valts ut. Vinnaren som koras den 2 juli kommer sedan att få stå på scen med bland annat Dogge Doggelito under Malmöfestivalen, samt få ett skivkontrakt med Flava Productions studio.

Efter Skånska Mästerskapen har Don Diego siktet inställt på ett Svenskt Mästerskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista