Polisen Christer Stålhandske.
1 av 2
Polisen Christer Stålhandske. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio
I höstas sjösattes projektet "MärkDNA" i Staffanstorp för att minska inbrotten i kommunen.
2 av 2
I höstas sjösattes projektet "MärkDNA" i Staffanstorp för att minska inbrotten i kommunen. Foto: Martina Greiffe / Sveriges Radio
Staffanstorp

Tjuvarna skräms av DNA-märkning

Polisen: "Vi såg en ökning av bostadsinbrott i Staffanstorp"
3:05 min

Ett år efter att man börjat arbeta med DNA-märkning i Staffanstorp, har inbrottsstatistiken sjunkit. Staffanstorpsbor har märkt sina prylar och tillbehör med en vätska som sedan går att spåra vid stöld.

"Området skyddat med MärkDNA" står det på skyltarna i Staffanstorp. Det är meningen att det ska skrämma bort inbrottstjuvar - och det verkar det göra.

– Det är ett växt-dna som är väldigt svårt att få bort, säger polisen Christer Stålhandske.

I höstas sjösattes ett projekt i Staffanstorp för att minska inbrotten i kommunen. Projektet "MärkDNA" innebar att privatpersoner får en egen DNA-vätska som de märker sina prylar med. Vätskan kan sedan spåras tillbaka till den rätta ägaren, om sakerna blir stulna.

Efter nästan ett år kan polisen konstatera att inbrottsstatistiken sjunkit med 30 procent, sedan man började dutta DNA-vätska på sina värdesaker på orten.

Lantbrukaren Mats Olsson från Staffanstorp har haft inbrott flertalet gånger. Nu märker han sina saker med vätskan.

– Vi har haft många inbrott och jag vill få tillbaka mina grejer och förhindra att det händer igen. Vi har haft åtta besök och minst fem gånger har de tagit med sig saker härifrån, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".