Karin Henrikz  är jurist på Malmö mot diskriminering
Karin Henrikz är jurist på Malmö mot diskriminering Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Malmö MD: "Två rättigheter ställs mot varandra"

"Då ställs kön och religion mot varandra"
2:39 min

En man som arbetade i Helsingborg miste jobbet när han inte ville ta i hand med sina kvinnliga kollegor. Malmö mot diskriminering kommer att företräda mannen i domstol. Men beslutet har mött kritik.

Mannen som var anställd av Helsingborgs stad menar att han har blivit diskriminerad på grund av sin religion. Men rättsläget är osäkert, menar Karin Henrikz som är jurist på Malmö mot diskriminering - trots att det finns en dom i tingsrätten som ger mannen rätt.

– Om man särbehandlas på grund av någonting som har koppling till diskrimineringsbunden religion - då är det diskriminering.

Men det finns andra domar, på EU-nivå, som går emot detta. Karin Henrikz hoppas därför på en tydligare rättspraxis genom att få ärendet prövat i domstol.

– Det som talar emot att det skulle vara diskriminering är att det finns en upplevelse hos andra anställda, i detta fall kvinnor på arbetsplatsen, att detta utgör diskriminering utifrån kön. Då har vi en situation där två rättigheter ställs mot varandra, säger hon.

Men att en antidiskrimineringsbyrå väljer att företräda en person som själv skulle kunna vara skyldig till diskriminering på grund av kön, har mött kritik i flera medier. Enligt Karin Henrikz handlar inte detta om att Malmö mot diskriminering väljer sida.

– Vi har inte tagit ställning i sakfrågan. I egenskap av att jurister så kommer vi givetvis göra vårt bästa för att tala utifrån religion eftersom det gäller vår klient och jag utgår från att Helsingborgs stad gör det samma utifrån kön, säger hon och fortsätter:

– Vi är en organisation som inte sätter någon diskrimineringsaspekt framför någon annan utan vi företräder enskilda individer som kommer till oss och där vi bedömer att det finns bevis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".