Skåne

Markägare vill fortsätta utfodra vildsvin

4:25 min

Regeringen föreslår att utfodring av vilt förbjuds och speciellt utfodring av vildsvin. Lantbrukarnas Riksförbund i Skåne, tycker det är på tiden att utfodring av vilt förbjuds, men jägaren och markägaren Frederik Treschow tror förbudet kommer leda till mer skador för Skånes markägare.

Ett utfodringsförbud skulle få stora konsekvenser för jägaren och lantbrukaren Frederik Treschow.

Jag blev faktiskt väldigt upprörd. Jag blev nästan skogstokig. Brukandet av vår mark bygger på äganderätten. Det här är en markägarfråga, och att gå in och frånta oss vår rådighet över vår mark är fel, säger han.

En förutsättning för att Frederik Treschow ska kunna minimera viltskador i sina växande grödor är att han kan använda sig av en balanserad och rimlig utfodring, för att hålla vildsvinen i skog under växtodlingssäsongen.

– Skulle vi gå miste om det som kallas avledande utfodring, så kommer jag få kraftigt ökade viltskador i min växtodling, säger han.

Enligt Marianne Andersson, som är ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund i Skåne, har frågan om att föbjuda utfodring av vilt varit på tapeten i väldigt många år.

– Vi har i tio års tid försökt komma överens med jordägarförbund, arrendatorer, jägarförbund och liknande, om att hitta en lösning på hur vi ska hantera det här. Vi ser att viltskadorna ökar och en del av det är den felaktiga utfodringen som sker, säger hon.

För Frederik Treschow skulle ett förbud mot utfodring av vildsvin innebära en stor ekonomisk förlust. Han menar att ett utfodringsförbud inte skulle minska vildsvinsstammen.

– Jag bor i ett område med väldigt goda naturliga förutsättningar för vildsvin med mycket gömslen och annan mat. Jag är helt övertygad om att den minskningen kommer inte komma i mitt område utan jag kommer i första hand få ökade skador i växtodlingen, säger han.

Men Marianne Andersson på Lantbrukarnas Riksförbund har en annan uppfattning.

– Vi ser tydliga effekter på dem områdena där man verkligen har minskat utfodringen och ökat jakten, då minskar skadorna också. Det är tydliga effekter.


Var någonstans ser ni att skadorna minskar?

– Jag vet att flera delar i skogs och mellanbygden där man gått ihop i olika jaktlag och kör gemensamma jakter och liksom har en samverkan på ett annat sätt. Där har skadorna minskat, säger Marianne Andersson.

För att komma till rätta med problemet har Fredrik Treschow ett annat förslag.

– Min uppfattning är att man istället ska ha en dispositiv avståndsregel. Att ingen utfodring får ske 200-300 meter från närmaste grannmark. Utan att man har den grannmarkens ägarens skriftliga medgivande. Det menar jag gör att man skapar ett incitament för grannar att träffas i bygdegården och skapa en lokal plan för utfodring, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista