Sexualupplysaren Marco Vega.
Sexualupplysaren Marco Vega. Foto: Sveriges Radio Malmö / TT
Malmö

Sättet att finna lusten har förändrats

Sexualupplysare: "Vi kollar på serier, renoverar hus och går in i väggen"
5:04 min

Nu har bristen på liggandet blivit en politisk fråga och milleniumgenerationen ligger mindre än sina föräldrar. Idag pratar vi sex med sexualupplysaren Marco Vega.

– Varför vi har mindre sex kan bero på många saker. Det är ett stressigare liv idag i jämförelse med till exempel 1996, då internet bara skulle bli en fluga. Det blev istället en del av vårt liv, säger Marco Vega

Internet har förändrat våra sätt att kommunicera, agera och interagera berättar han. Idag kan man sitta ensam hemma och använda olika dejting-appar. 

– Vi kan swipa höger eller vänster på Tinder. Man kan få en tillfredsställelse av det som inte behöver leda hela vägen till sex. När någon skriver till oss kanske vi känner att vi inte är så sugna trots allt. Det är inte som förr - att det finns en annan människa på andra sidan som man måste tolka, möta och lukta på. Var har lukten tagit vägen? Doften är en av de stora delarna av den sexuella lusten, säger Marco Vega. 

Marco Vega säger att det inte handlar om att vi idag är ointresserade av sex, vi har förändrat sättet som vi hittar lusten på.

– Till exempel har onani ökat jättemycket enligt undersökningar och sexleksaker säljer mer än någonsin. Det är inte sexet som är problemet, utan interaktionen, säger han.

Att följa olika serier, renovera hus och träna tar också mycket fokus idag.

– Sex är fortfarande något privat. Vi pratar istället om våra serier eller om vår träning, säger Marco Vega.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".