Peter Martinsson och Markus Pålsson.
Idag pratar vi om mackor med Peter Martinsson och Markus Pålsson. Foto: Sveriges Radio/ Jurek Holzer TT / Karin Grip TT
Malmö

Malmö får matiga mackor

"Det är inte bara ett mellanmål eller en frukost"
2:27 min

Mackan är tillbaka och helt rätt, i varje fall om man frågar Peter Martinsson och Markus Pålsson. I höst slår de upp dörrarna till en mackeria i Malmö, med inspiration från den amerikanska mackkulturen. 

– Det känns rätt i tiden. I Sverige har ju mackan stått i skymundan länge och när man tänker på mackor tänker man kanske fräsmt på limpa med ost. Men vi är ju också rätt USA-inspirerade och mackkulturen där är enorm, säger Peter Martinsson. 

– Man kan ju göra en macka med det man själv tycker är godast. Man kan helt enkelt ta sin favoriträtt och lägga på ett bröd, säger 

Mackerians specifika inriktning blir matiga mackor med en känsla av amerikansk street-food. 

– Vi vill satsa på stora smaker och mycket mat i. Det är lagade rätter som läggs på bröd, det är inte bara ett litet mellanmål eller frukost, säger Peter Martinsson. 

Både Peter Martinsson och Markus Pålsson har ätit många smörgåsar under sin uppväxt och framförallt började det under tonåren. I mackorna finns en trygghet och minnen av uppväxten.

– Det var ju väldigt mycket fredagsmys att äta varma mackor i ugn med ananas på. Då fanns ju inte tacos i Sverige. Kanske hade man köttfärs och ost på. Det kan jag fortfarande laga ibland, säger Peter Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".